• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Miomirisni oltar jedna je od specifičnosti Manastira Svetih Arhangela na Kosmaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da se na njemu nalaze brojne ikone, koje su miomirisne, to se neretko i oltar naziva miomirisnim

  • 1
Manastir Tresije, Kosmaj Foto: Telegraf.rs

Na nekoliko kilometara udaljenosti od Sopota, na Kosmaju se nalazi Manastir Svetih Arhangela, poznat kao Manastir Tresije.

Smatra se da je ktitor ovog zdanja bio srpski despot Stefan Lazarević, iako postoje indicije da je ova svetinja izgrađena i ranije. U vreme kada je Srbijom vladao kralj Dragutin, ali da je u vreme despotove vladavine obnovljena, navedeno je na zvaničnom sajtu manastira.

Turski zapisi ga pominju kao manastir Tres 1560. godine, te navode da je u to vreme 12 kaluđera boravilo u manastiru Svetih Arhangela. Kasnije su ga razrušile turske snage, a monasi su utočište pronašli u manastirima na Fruškoj gori.

Manastir Tresije, Kosmaj Foto: Telegraf.rs

Zanimljiv je podatak da je 1641. godine u fruškogorski manastir Hopovo najpre prenet Psaltir iz ove svetinje, a zatim je odnet u svetogorski manastir Hilandar.

Iako je u prvoj polovini 18. bio obnovljen, vrlo brzo nakon toga je manastir Tresije potpuno zapusteo, da bi prvi pokušaj obnove usledio 1936. godine, a svetinja konačno obnovljena 1950. godine.

Miomirisni oltar

Jedna od specifičnosti ove svetinje na Kosmaju je i oltar. Budući da se na njemu nalaze brojne ikone, koje su miomirisne, to se neretko i oltar naziva miomirisnim, navodi „Manastiriusrbiji“.

Manastir Tresije, Kosmaj Foto: Telegraf.rs

U vreme oslobođenja Srbije od turske vlasti izrađene su i prve ikone i upravo one se mogu i danas videti u manastiru Tresije. Takođe, ikone iz crkava u obližnjim selima su prenete u manastir posvećen Svetim Arhangelima, u kome se i danas nalaze.

Za izradu oltarskih dveri zaslužan je slikar vožda Đorđa Petrovića, Jeremije Mihailović, koji ih je izradio 1827. godine.

Manastir Tresije, Kosmaj Foto: Telegraf.rs

Gradnja novog konaka

U vreme prvobitne obnove tokom prošloga veka, 1936. godine, nije sve baš teklo po planu. Budući da se pripremao Drugi svetski rat, obnova je zaustavljena. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je zahvaljujući materijalu pripremljenom za obnovu ove svetinje, kasnije nikao hotel „Hajdučica“.

Konačna obnova manastira Tresije završena je tek po završetku Drugog svetskog rata, 1950. godine.

Na dan 14. septembra 1991. godine položen je i kamen temeljac za gradnju novog konaka. Svečanom događaju prisustvovala je i Jelisaveta Karađorđević, koja je simbolično i položila kamen temeljac.

U manastiru Tresije se organizuju i maniefstacije "Pod lipama manastira Tresije" i "Dani Milovana Vidakovića".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Udruženje Panonke iz Pančeva kroz radionice rukotvorina čuva tradiciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Gavrilo

    18. jul 2023. | 19:29

    Jedno od omiljenih mesta na koje volim da odem.

    Podelite komentar