• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istražite destinacije u Istanbulu na kojima se prave najlepše fotografije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj orijentalni grad nama je blizu i nudi širok spektar zabave

  • 0
Istanbul, Topkapi palata Foto: Toni Đorđević

Istanbul, očaravajuća destinacija Turske, jedini je koji se prostire na dva kontinenta i nudi obilje istorijskih znamenitosti, kulturnih scena i ukusne kuhinje, obećavajući nezaboravni odmor.

Kao i uvek kada se nađemo u novom gradu, uzbuđeno šetamo i fotkamo svaki ćošak kako bismo imali što više uspomena. Da biste zadovoljili ovaj segment, predlažemo vam šest tačaka na kojima ćete biti posebno zadovoljni napravljenim fotografijama.

Aja Sofija

Ova znamenitost prvobitno je izgrađena kao crkva u 6. veku, a kasnije je pretvorena u džamiju, tokom Otomanskog carstva. Danas služi kao muzej i izvanredno svedoči o ljudskoj kreativnosti.

Plava džamija (Džamija Sultan Ahmeda)

Poznata po upečatljivim plavim pločicama koje krase njenu unutrašnjost, Plava džamija je remek-delo otomanske arhitekture. Smeštena nasuprot Aja Sofije, sa šest minareta i zadivljujućim kupolama stvara očaravajući prizor.

Palata Topkapi

Ovaj veliki kompleks palate je vekovima služio kao carska rezidencija i u njemu se nalaze kolekcije umetnosti, artefakata i blaga iz različitih perioda turske istorije.

Palata Topkapi je bivša rezidencija otomanskih sultana, a obuhvata prostrani kompleks ukrašen živopisnim dvorištima, zelenim baštama i paviljonima.

Veliki bazar

U srcu Istanbula leži Veliki bazar, bezvremenska šoping destinacija koja je jedna od najstarijih i najvećih pokrivenih pijaca na svetu.

Najveća i najstarija natkrivena pijaca na svetu Veliki Bazar u Istanbulu Foto: Rina

Sa zadivljujućim nizom od više od 4.000 prodavnica i tezgi, možete naći bogatu tapiseriju turske izrade, nakit kao i dizajniranu keramiku i začine. Izgubite se u lavirintskim uličicama, cenjkajte se sa ljubaznim prodavcima i doživite živahnu atmosferu, piše "Hindustan Times".

Krstarenje Bosforom

Ovaj živopisni izlet brodom nudi prekrasan pogled na obrise Istanbula, uključujući palate, džamije, mostove. i vila na obali. Legendarni vodeni put služi kao granica između evropske i azijske strane grada, nudeći sjajno iskustvo.

Trg Sultanahmet

Trg Sultanahmet je cenjeno istorijsko mesto koje privlači i lokalno stanovništvo i turiste. Smešten u neposrednoj blizini poznatih znamenitosti, služi kao centralno čvorište. Trg mami posetioce bogatom tapiserijom kulturnih atrakcija, uključujući veličanstveni Teodosijev obelisk i nemačku fontanu, a ulične predstave daju dašak živosti trgu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Udruženje Panonke iz Pančeva kroz radionice rukotvorina čuva tradiciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja