• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednu od 5 najbezbednijih zemalja u svetu rado posećuju i srpski turisti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godišnja rang-lista najbezbednijih zemalja na celom svetu, za čije sastavljanje je zadužen Institut za ekonomiju i mir (engl. Institute of Economics and Peace) poznata je kao GPI, odnosno Globalni indeks mira

  • 0
Islandski konji Foto: Tanjug/AP

Posebno za ljude koji se odlučuju na solo putovanje je značajno koliko je destinacija koju su odlučili da posete zapravo bezbedna.

Nema nikakve sumnje da su u mogim delovima sveta turisti često na meti lopova i loših ljudi, koji pokušavaju od njih da izvuku korist. Upravo zato se treba na vreme informisati o tome koje su to zemlje koje se prema Globalnom indeksu mira (engl. Global Peace Index) svrstavaju u najpoželjnije.

Godišnja rang-lista najbezbednijih zemalja na celom svetu, za čije sastavljanje je zadužen Institut za ekonomiju i mir (engl. Institute of Economics and Peace) poznata je kao GPI, odnosno Globalni indeks mira.

Reykjavík, island Rejkjavik / Foto: Pixabay

Kako objašnjava „Traveloffpath“, na tri stvari primarno istraživači tada obraćaju pažnju. Najpre na nivo društvene bezbednosti, zatim na obim tekućih nacionalnih sukoba i sukoba na međunarodnom nivou, te na stepen militarizacije konkretne zemlje.

1. Island

Već 15 godina zaredom prvi na listi najbezbednijih zemalja na svetu je Island. Pored toga što je globalno proglašen najbezbednijom zemljom na svetu, Island je zauzeo prva mesta i u sve tri prethodno pomenute kategorije, koje se i analiziraju prilikom sastavljanja ove liste. Na Islandu nema vojske, a pripadnici policije ne koriste oružje. Uz to, stopa kriminala je na izuzetno niskom nivou.

danska, kopenhagen Kopenhagen / Foto: Shutterstock

2. Danska

Ove godine Danska se sa trećeg popela na drugo mesto liste najbezbednijih zemalja u svetu. U pitanju je zemlja u kojoj je izuzetno nizak nivo korupcije. Većinsko stanovništvo zemlje ima puno poverenje u predstavnike Vlade, a posebno je razvijeno i poverenje na društvenom nivou, među pripadnicima zajednice.

Dablin, Irska Foto: Pixabay/darby1996

3. Irska

Iako je prošle godine bila na drugom mestu po bezbednosti, Irska je i ove godine među top 3 najbezbednije zemlje u celom svetu. Karakteriše je prilično nizak nivo kriminala. Zločini koji se i dogode u zemlji mahom su povezani sa prekomernom upotrebom opijata.

Novi Zeland Novi Zeland / Foto: Pixabay/adege

4. Novi Zeland

Sa prošlogodišnje osme pozicije, Novi Zeland se ove godine našao na visokom, četvrtom mestu po bezbednosti. Ujedno je i jedina zemlja van teritorije Evropske unije koja je među pet najbezbednijih u svetu.

Stopa kriminala na Novom Zelandu jeste na niskom nivou, ali se posebno u većim gradovima u toku noći mogu sresti ispadi, iako stanovnici Novog Zelanda važe generalno za gostoljubive i društvene.

Beč Foto: WienTourismus/Christian Stemper

5. Austrija

Mada se slobodno može reći da kriminala u ovoj zemlji gotovo da nema, osnovne mere predsotrožnosti su uvek dobrodošle. Neke od najčešćih kriminalnih radnji koje se događaju u Austriji podrazumevaju prevare na bankomatima, ali i sitne krađe i krađe mahom bicikala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Proradio vulkan na Islandu: Lava obojila nebo u crveno, a meteorolozi kažu da je erupcija bila mala

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja