• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstarija crkva na ostrvima Egejskog mora nalazi se na ovom kikladskom ostrvu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Legenda koja se vezuje za nastanak ove bogomolje pominje Svetog cara Konstantina ili njegovu majku, Svetu caricu Jelenu kao ktitore

  • 0
Ostrvo Paros, Kikladi, Grčka Foto: Pixabay/jackmac34

Grčka ostrva koja pripadaju grupaciji Kiklada neretko se karakterišu kao najlepša. Neka od njih su više, neka manje posećena, ali je svako po nečemu specifično.

Mikonos je daleko među najpoznatijim kikladskim ostrvima, mada ne zaostaju ni Santorini, Naksos, Serifos, Sifnos i druga.

A među njima se posebno izdvaja ostrvo Paros. Po mnogo čemu jedinstveno, ovo kikladsko ostrvo je u velikoj meri uspelo da očuva svoj autentični duh.

Najstarija bogomolja na egejskim ostrvima

Na svega par metara udaljenosti od glavne luke i glavnog grada ostrva nalazi se manastir posvećen Bogorodici.

Ostrvo Paros, Kikladi, Grčka Foto: Pixabay/volkerost

Manastir Panagia Ekatontapiliani, u slobodnom prevodu „Bogorodičina crkva sa stotinu vrata“ važi za jednu od najbolje očuvanih svetinja iz 4. veka, ističe „Greeka“.

Legenda koja se vezuje za nastanak ove bogomolje pominje Svetog cara Konstantina ili njegovu majku, Svetu caricu Jelenu kao ktitore. Naime, kada je carica putovala u Svetu zemlju, brod u kome se nalazila zahvatila je oluja. Tom prilikom se ona zavetovala Bogorodici da će njoj u čast podići svetinju na ostrvu, ukoliko joj pomogne da se izbavi iz te nevolje.

Ostrvo Paros, Kikladi, Grčka Foto: Pixabay/skopiec

Prema drugoj verziji, manastir je podigao car Konstantin nakon majčine smrti i posvetio je Uspenju Bogorodice.

Razlog za takav naziv koji ova crkva nosi posve je neobičan i vezuje se za još jedno predanje.

Naime, na njoj po predanju postoji ukupno 99 vrata, ali i jedna vrata koja zatvorena i tajna. Kako navodi predanje, ta vrata će se otvoriti onda kada Aja Sofija u današnjem Istanbulu ponovo bude bila vraćena u hrišćanske ruke.

Ostrvo Paros, Kikladi, Grčka Foto: Pixabay/johnnaturephotos

Stanovnici Parosa upravo ovu crkvu smatraju zaštitnicom ostrva, a u njoj se nalazi i Bogorodičina ikona za koju se veruje da je čudotvorna.

Tradicionalna sela i plaže

Ako izuzmemo posve jedinstvenu gastronomsku ponudu kuhinje Parosa, onda su tradicionalna sela i plaže definitivno obeležje ovog kikladskog ostrva.

Ostrvo Paros, Kikladi, Grčka Foto: Pixabay/csrch

Parikija, kao glavno mesto na ostrvu, bogata je ne samo tradicionalnom arhitekturom, već i brojnim zanimljivim lokalitetima. Arheološki muzej je tek jedan od njih. U blizini glavnog grada Parosa nalaze se i ostaci drevnog hrama boginje Atine, izgrađenog 525. godine pre Hrista i Asklepijevo svetilište, ali i ostaci građevina iz perioda rimske vladavine, navodi „Visitgreece“.

Nausa je drugo selo koje privlači pažnju posetilaca, a odmah zatim i Lefkes, Marpisa i Drios, te Piso Livadi, Aliki i Agairija.

Ostrvo Paros, Kikladi, Grčka Foto: Pixabay/jackmac34

Plaže na Parosu tek su posebna priča. Kristalno čisto more je istovetna karakteristika, koja povezuje sve plaže na ovom kikladskom ostrvu, bez obzira da li su one organizovane ili ne.

Ostrvo Paros, Kikladi, Grčka Foto: Pixabay/-johnnaturephotos

Na oko 10 kilometara udaljenosti od Parikije nalazi se Kolimbithres, jedna od najpopualrnijih plaža Parosa. Plaže Santa Maria i Golden beach su nešto udaljenije od glavnog grada ostva, ali su takođe izuzetno popularne.

U blizini Parikije je i plaža Parasporos, koja je prilično lako dostupna, navodi „Greeka“. Livadia, Krios i Marchello beach još su neke od plaža koje su relativno blizu glavnog grada Parosa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Utihnulo" parti ostrvo na kom Srbi vole da letuju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja