• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na obalama Sredozemnog mora u Turskoj leži raj za ljubitelje golfa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa oko tri stotine sunčanih dana u toku godine, Belek važi za idealnu destinaciju

  • 0
Belek, Turska Foto: Pixabay/ov70

Oko 30 kilometara deli centar Antalije i Belek, poznato tursko letovalište na obalama Sredozemnog mora.

Izuzev uživanja u kupanju i sunčanju, ovo letovalište posetiocima nudi priliku da se u potpunosti opuste u bogatom zelenilu, kojim je Belek okružen, ali i da otkriju bogatu istoriju kroz posete brojnim antičkim nalazištima, koja se u blizini nalaze.

Sa oko tri stotine sunčanih dana u toku godine, Belek važi za idealnu destinaciju. U toku leta, prosečne temperature se kreću između 30 i 34 stepena Celzijuosve skale, dok je na godišnjem nivou, prosečna temperatura vazduha 19 stepeni, navodi „Visitbelek“.

Golf turizam

Iako nema sumnje da Belek može mnogo toga da ponudi turistima, ovo mediteransko letovalište najpre je poznato među ljubiteljima golfa.

Golf teren Foto: Shutterstock

Krajem 90-ih godina prošloga veka, nedugo nakon što je Belek stupio na turističku scenu, počinje i razvoj infrastrukture, ali i gradnja brojnih terena za golf u Beleku. Izuzev 15 terana za golf, u Beleku postoji i 10 golf klubova, a od oko 1,7 miliona posetilaca godišnje, prosečno trećina njih posećuje Belek upravo zbog uživanja u čarima golfa.

Bogatstvo živog sveta

Ljubitelji ekoturizma i prirode sa razlogom biraju baš ovo tursko letovalište za odmor. Pored čak 118 endemskih mediteranskih biljnih vrsta, Belek je poznat i kao dom za 150 vrsta ptica. Takođe važi i za najveće mediteransko mrestilište kornjača Caretta Caretta, ističe „Visitbelek“.

Belek, Turska Foto: Pixabay/byrev

Okružen je fascinantnim planinskim vrhovima, sa jedne i plavetnilom Sredozemnog mora, sa druge strane. A poseban šmek ovom turskom letovalištu daje obilje zelenila - borova, eukaliptusa i drugog rastinja.

Pećine Zeitintas i Karain tek su neke od atrakcija koje se nalaze na nekoliko desetina kilometara udaljenosti od ovog letovališta. A tu je i čuveni vodopad Duden, koga od Beleka deli oko 40 kilometara.

Belek, Turska Foto: Pixabay/hans

Arheološki ostaci čak tri antička grada mogu se takođe videti u blizini ovog mediteranskog letovališta, što posebno fascinira ljubitelje istorije.

Plaže u Beleku

Mnogi hoteli u Beleku imaju sopstvene plaže, tako da gosti na njima mogu nesmetano da uživaju u brojnim sadržajima.

Belek, Turska Foto: Pixabay/aniamineeva

Jedna od plaža koja je namenjena svima, poznata kao Belek II, udaljena je oko tri kilometra od centra letovališta, navodi „Beachseracher“. Na njoj neretko u toku sezone ume da bude gužva, budući da ne zauzima naročito veliku površinu.

Belek, Turska Foto: Pixabay/byrev

Plaža Kadrie, udaljena nešto manje od pet kilometara od centra, još je jedna od onih koje su otvorene za sve posetioce. Nešto udaljenija je i plaža Bogazkent, koja je delimično otvorena za sve, budući da se u jednom delu nalazi i plaža hotela.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svi bismo u ova sumorna jutra da se budimo ovako i da doručkujemo ispod površine mora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja