• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Klisura Gospođin vir na samoj granici sa Rumunijom: Prelep prizor u dolini Đerdapa

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovde se nalazio i lokalitet koji je potopljen pre nekoliko decenija

  • 0

U Srbiji postoji pregršt stvari koje su vredne divljenja. Naša zemlja obiluje prirodnim lepotama i fenomenima u koje bi svi trebalo da budu upućeni. Ipak, malo nas zna za lepote klisure Gospođin vir.

Naime, ova klisura je u kompozitnoj dolini Đerdapa, između Rumunije i Srbije. Ona povezuje Ljupkovsku kotlinu na zapadu sa Donjemilanovačkom kotlinom na jugoistoku. Njena širina je od 210 do 380 metara, a zbog velikog broja virova je i dobila ovaj naziv, piše "Vikipedija".

Vrtlozi prave velika udubljenja u koritu, a jedan takav dostiže dubinu od 82 metra, što ga čini najvećom dubinom u Đerdapu, što je čak i ispod površine Crnog mora. Kada je reč o Srbiji, sa jugozapada klisuru okružuju planina Šomrda, dok iz Rumunije sa severoistoka "dolazi" planina Munci Almažuluj.

Lokalitet Gospođin vir

Lokalitet Gospođin vir je arheološko nalazište praistorijskog naselja pored Dunava. U neposrednoj blizini nalazišta su pronađeni ostaci rimskog puta i kule-stražare. Svi otkriveni ostaci čine jednu širu celinu koja pokazuje kontinuitet života na ovom skučenom prostoru između Dunava i stenovite obale.

Praistorijsko naselje je bilo zatrpano siparom, a prilikom istraživanja 1966. otkriveni su ostaci naselja koje je sa prekidima trajalo od eneolita do gvozdenog doba. Posle izgradnje HE Đerdap, došlo je do podizanja nivoa vode Dunava, čime je čitav lokalitet potopljen, piše "Vikipedija".

Da li ste posetili ovaj deo Srbije?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo najveću galeriju pivskih čaša u Srbiji, a njen vlasnik je Zrenjaninac Željko Grujin

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja