• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Švajcarski grad u kome se nalazi najstariji most takve vrste krije i druge atrakcije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako se izuzme jezero, koje je definitivno jedan od simbola ovog švajcarskog grada, Lucern ima još mnogo toga da ponudi posetiocima

  • 0
Lucern, Švajcarska Foto: Pixabay/werni

Izuzev živopisnih trgova i zanimljivih zdanja, Lucern je poznat i kao grad u kome se nalazi jedan od najstarijih prekrivenih mostova ne samo u Švajcarskoj, već i u čitavoj Evropi.

Smešten na obali istoimenog jezera, ovaj švajcarski grad čest je izbor turista iz celog sveta.

Posebno je atraktivno to što je staro gradsko jezgro, inače odlično očuvano, namenjeno isključivo pešacima. Prvi gradski sakralni objekat u periodu baroka, Jezuitska crkva, izgrađena je tokom 17. veka.

Lucern, Švajcarska Foto: Pixabay/wolfgangvogtlb

Neretko karakterisana i kao „vizuelno čudo“, Bourbaki panorama je ne samo jedna od atrakcija Lucerna, već i deo evropske kulturne baštine, ističe „Myswitzerland“.

Neraskidiva veza

Slobodno se može reći da je istoimeno jezero na kome se ovaj švajcarski grad nalazi nalik fjordu, što Lucernu pruža posebnu dozu šarma.

Po površini, jezero Lucern nalazi se na četvrtom mestu u celoj Švajcarskoj, ističe „Luzern.com“.

Tokom cele godine se organizuju i krstarenja po jezeru, što predstavlja posebno atraktivnu aktivnost, koju Lucern nudi posetiocima.

Osim toga, oko jezera se proteže lepo uređena staza, koja je idealna i za šetnju i za uživanje u prirodnim lepotama grada. Brojni ugostiteljski objekti nalaze se duž šetališta, a neretko se tu organizuju i mnogi zanimljivi događaji. Tim pre što se u jednom delu šetališta oko jezera Lucern nalazi i muzički paviljon, u kome se u periodu od maja do septembra organizuju muzički nastupi.

Lucern, Švajcarska Foto: Pixabay/bea61

Znamenitosti i aktivnosti Lucerna

Ako se izuzme jezero, koje je definitivno jedan od simbola ovog švajcarskog grada, Lucern ima još mnogo toga da ponudi posetiocima.

Grad je poznat i po drvenim mostovima, pa turisti ne propuštaju priliku da prošetaju nekim od njih. Jedan od najpoznatijih, Kapela most povezuje Novi grad sa starim gradskim jezgrom.

Iako je sagrađen još tokom 13. veka, te se smatra najstarijim pokrivenim mostom izgrađenim od drveta, ovaj most je dodatno oplemenjen četiri veka kasnije, kada su dodati slikovni paneli, ističe „Myswitzerland“. Posetioci danas imaju prilike da preko tih panela bolje upoznaju istoriju ovog grada, ali i da se upoznaju sa životom Svetog Morisa i Svetog Leodegara, koji se smatraju zaštitnicima Lucerna.

Za one željne avanture, u blizini grada je planina Pilatus, poznata po žičari većeg nagiba, iz koje se pruža nestvaran pogled na Lucern i okolinu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ukoliko želite da pronađete vrata raja na zemlji, morate posetiti ovu destinaciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja