• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Savet za uštedu na putovanjima: Potrebno je samo da se dobro informišete pre odlaska u inostranstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obratite pažnju na sitnice

  • 0
Putovanja, odmor Foto: Shutterstock

Da biste zaista uživali u odmoru, a da se istovremeno ne biste kajali što ste potrošili nepotrebno mnogo novca tokom putovanja, morate obratiti pažnju na neke sitnice.

I koliko god da vas to možda opterećuje, pravilnim planiranjem i blagovremenim informisanjem, zaista možete sebe da poštedite nepotrebnih troškova tokom putovanja u inostranstvo.

Mnogi turisti u novije vreme sve češće koriste platne kartice, umesto gotovine. Ali se tu javlja problem vezano za naplatu provizije, ukoliko podižete novac na bankomatima u stranim zemljama. Upravo zato je važno da se neposredno pre odlaska na odmor dobro informišete o tome gde je preporučljivo da podižete novac, kako biste izbegli, nekada i nerealno visoke provizije.

viza kartica kartice plaćanje Foto: Tanjug/AP

- Kupci bi mogli značajno da uštede ukoliko koriste odgovarajuće kartice - ističe sajt „TotallyMoney“, prenosi „The Guardian“.

Pojedine bankovne kartice imaju čak i odvojene naknade za korišćenje kartice i bankomata van matične zemlje, što u velikoj meri utiče i na povećanje troškova.

Drugi problem koji se javlja prilikom korišćenja platnih kartica u inostranstvu vezan je za proviziju prilikom konverzije valuta. I to je još jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da se na vreme informišete u svojoj banci i o tom detalju.

Dinari, brojanje para, banka, pošta, menjačnica Foto-ilustracija: Shutterstock

Promena valute

Ukoliko spadate u turiste koji su pristalice nošenja gotovine u inostranstvo, a ne korišćenja platnih kartica, naročito je važno da vodite računa o tome gde menjate novac za lokalnu valutu.

Menjačnice u hotelima i na aerodromima, ali i u turističkim centrima, obično imaju najnepovljnije kurseve. Radije se raspitajte kod vodiča ili lokalnog stanovništva gde je najbolje da promenite novac.

WhatsApp mobilni Foto: Alex Photo Stock / Shutterstock.com

Mobilni telefoni

Neretko se turisti neprijatno iznenade po povratku iz inostranstva kada im stigne račun za korišćenje mobilnih telefona. Osnovni razlog za to jeste što se nisu na vreme informisali kod svog mobilnog operatera o roming paketima i drugim olakšicama.

Zato, ako zaista želite da poštedite sebe nepotrebnih troškova i u vezi sa ovom temom, valjalo bi da pribavite na vreme informacije o svemu tome i da jednostavno uživate u odmoru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja