Mirisi tradicije i viševekovnog jela vode nas u selo Kladurovo u opštini Petrovac na Mlavi.
Tamo je i ove godine održana 14. manifestacija "Žumarijada", koja neguje tradicionalno spremanje specijaliteta žmare.
Žmare ili žumare se nekada spremalo na velikim slavljima i veoma je popularno u vlaškim selima. O tome koliko je pažnje uloženo u ovaj specijalitet, ono što ga još čini posebnim jeste i to da se pored kazana provede čitavih 16 sati.
Dobro raspoloženje i osmeh je ono što je vladalo svakim čovekom tamo. "Zar nakon tolikog spremanja imaju energije?"-pitate se. Odgovor je "Da!", čak je ispraćeno i narodnom muzikom i ansamblima folklornih društva.
Žmare se spremaju od jagnjećeg mesa, kukuruznog brašna i praziluka, a recepti se smatraju starim čak oko 300 godina. Ovo jelo uvršteno je na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine.
Znate kako kažu: "Ne bi trajalo toliko, da ne vredi" u šta smo se i uverili.
Kladurovo je zablistalo na još jednom podsetniku Srbiji kakve kulinarske čarolije ima.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka okupila ljubitelje kultnog specijaliteta
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Goran
Pisite unapred nekoliko dana, gde se sta odrzava a ne kada prodje, pa nam sda samo voda na usta ide.
Podelite komentar