• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija ih ima mnogo, ali su ove 3 pećine najpopularnije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev fascinantnih pećinskih ukrasa, stalaktita i stalagmita, u njima su otkriveni i fosili mnogih životinja

  • 0
Resavska pećina Despotovac Foto: Tanjug/Damira Ilić

Geomorfološki sastav tla u mnogim delovima Srbije i danas krije neke od pećina. Pojedine su istražene i prohodne, te dostupne turistima, dok ima i onih koje i dalje ostaju misterija.

Mnoge pećine Srbije bile su naseljene prvobitnim ljudima. Primarno onima koji su živeli u doba neolita, ali i ranije.

Izuzev fascinantnih pećinskih ukrasa, stalaktita i stalagmita, u njima su otkriveni i fosili mnogih životinja. Iako se Srbija može pohvaliti mnogobrojnim pećinama, ovo su neke od najpoznatijih i najpopularnijih.

Resavska pećina

Na oko 20 kilometara udaljenosti od Despotovca nalazi se jedna od najpoznatijih i najposećenijih pećina u našoj zemlji. Pećinski hodnici dugi su oko 2,8 kilometara, ističe „Vikipedija“, a sama pećina smeštena je na 483 metara nadmorske visine.

Ova rečna pećina je okarakterisana kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija.

Što se cena ulaznica tiče, potrebno je izdvojiti 500 dinara, koliko košta karta za odrasle, dok je za decu uzrasta do 7 godina cena ulaznice 50 dinara, a učenici plaćaju ulaznicu 450 dinara, podaci su sa zvaničnog sajta Resavske pećine.

Stopića pećina

U neposrednoj blizini centra Zlatibora, na potezu između zlatiborskih sela Rožanstvo i Trnava, u ataru istoimenog zaseoka nalazi se Stopića pećina. Kako navodi TO Zlatibor, važi za jednu od najpristupačnijih pećina u našoj zemlji. A budući da je širina pećinskog ulaza između 30 i 40 metara, a visina 18 metara, to se Stopića pećina smatra pećinom koja ima najveći otvor, odnosno ulaz u celoj našoj zemlji.

Bogata pećinskim ukrasima, Stopića pećina poznata je i po vodopadu, ali i po, u najmanju ruku fascinantnim bigrenim kadama. Naročito je atraktivno posetiti je kada se bigrene kade napune vodom, što daje posebnu atmosferu njenoj unutrašnjosti.

Takozvani vigledi, odnosno otvori na tavanici ove pećine, još su jedna specifičnost Stopića pećine.

Pećina Risovača

Na samom ulasku u grad Aranđelovac, kada se ide iz pravca Beograda, sa leve strane se nalazi brdo Risovača, nadaleko poznato po istoimenoj pećini.

Risovačka pećina je poznata po otkriću alatki izrađenih od kamena i kostiju, za koje je utvrđeno da pripadaju srednjem razdoblju starijeg kamenog doba, navodi „Visitrarandjelovac“.

U ovoj pećini otkriveni su i fosilni ostaci brojnih vrsta životinja, za koje je utvrđeno da su na tom području obitavale tokom poslednjeg ledenog doba.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf u staništu slepih miševa: Ušli smo u Hadži-Prodanovu pećinu kod Ivanjice, evo kako izgleda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja