• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Letnje manifestacije u Sijarinskoj Banji: "Gejzerske noći" najavile "Miholjske susrete sela"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve velike regionalne kulturne manifestacije početkom avgusta u Sijarinskoj Banji veliki magnet za brojne Leskovčane...

  • 0
Sijarinska Banja Foto: Tomislav Stevanović

Tokom ovog leta u Sijarinskoj Banji, po svemu sudeći, trenutno najposećenijoj banji na jugu Srbije, odvijaju se regionalne kulturne manifestacije koje su postale pravi hit za brojne Leskovčane koji bukvalno "okupiraju" ovo zanimljivo lečilište udaljeno oko 50 kilometara od centra Leskovca.

Tradicionalna višegodišnja kulturna manifestacija „Gejzeske noći“ se 27 put za redom održava krajem jula na platou hotela „Gejzer“ na obali reke Banjske. Pored ovogodišnjeg nastupa muzičkih zvezda poput Tijane Dapčević, Rade Manojlović, Aleksandre Tadić i Milana Mitrovića na sceni ovog lečilišta prikazuju se stara kola, izvorne pesme kao i nastupi guslara po kojima je ovaj kraj "Gornje Jablanice" veoma poznat.

Regionalni "Miholjski susreti sela" u selima Gornje Jablanice održavaju se treći put za redom zahvaljujući pomoći nadležnog Ministarstva za brigu o selu. Organizator ove takođe zanimljive manifestacije, koja kreće odmah iza litija Sv.Ilije u Banji, 3. avgusta, je Turistička organizacija opštine Medveđa i lokalna samouprava varoši sa obala reke Jablanice.

- To je prilika da se na jednom mestu okupe najbolji iz svih 34 sela naše opštine, da prikažu svoje znanje i umeće iz oblasti narodnog stvaralaštva, poznavanja prilika na srpskom selu i da se pokažu u tradicionalnim sportskim disciplinama kao što su nadvlačenje konopcem, bacanje kamena sa ramena i skok udalj iz mesta. - saznajemo u lokalnoj samoupravi Medveđe.

- Najveću pomoć u organizaciji ovih manifestacija dali smo mi stariji i iskusni - započinje priču Kosta Dimitrijević, jedan od doskorašnjih rukovodilaca ove varoši i dodaje uz smešak: - Ja sam sada sekretar udruženja starih Medveđe koje broji trenutno 1.763 članova, što je polovina od ukupnog biračkog tela u našoj varoši, a četvrtina od ukupnog broja žitelja po poslednjem popisu iz 2022. godine.

Ovo udruženje iz varoši Medveđa kojim rukovodi Miladin Šarac, višegodišnji privrednik u penziji, ima svoje poverenike u sva 34 seoska i gradska naselja i po tome je među najuspešnijim u Jablaničkom upravnom okrugu. To je bio razlog više za čvršće povezivanje dveju udruženja starih iz Leskovca i Medveđe u okviru projekata zajedničkih budućih aktivnosti.

Predsednik leskovačkog udruženjha penzionera svih kategorija, i poljoprivrednika i radnika iz privrede, obrazovanja i kulture, Dragan Dinić sa saradnicima Goranom Mišićem i Vladanom Danilovićem, postigao je dogovor o zajedničkim aktivnostima dveju reprezentativnih udruženja sa Dimitrijevićem i Šarcem iz Medveđe, a uoči prestojećih manifestacija kulture u Sijarinskoj Banji.

(Ona.rs/Tomislav Stevanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U kosačkoj mobi našli način da sačuvaju tradiciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja