• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova plaža u Grčkoj nikada nije ista: Po tome je jedinstvena u celoj zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nešto više od stotinu kilometara deli selo Posidi od Soluna, a najbliže letovalište je Furka

  • 0
Grčka, plaža, more, Posidi Foto:Shutterstock

Nazvano u čast starogrčkog boga mora, Posejdona, selo Posidi na ostrvu Kasandra, prvom od krakova Halkidikija, danas je poznato po fenomenalnoj plaži.

U zapadnom delu sela nalazi se rt Posidi i na njemu jedinstvena plaža u Grčkoj.

Nešto više od stotinu kilometara deli selo Posidi od Soluna, a najbliže letovalište je Furka. Na potezu između Skala Furke i samog Posidija nalazi se Aeropelagitika, turističko naselje poznato po luksuznim smeštajnim objektima, ističe „Halkidikitravel“.

Otkriće Posejdonovog hrama

Poznato je da se na području današnjeg Posidija još u antičko doba nalazilo naselje. Isto tako je poznata i legenda o nazivu samog sela, ali i čuvenog rta u njegovoj blizini, koje se dovodi u vezu sa Posejdonom, bogom mora Antičkih Grka.

Rt Posidi, Grčka Foto: Pixabay/vasiliskritos

Ipak, sve do ranih 90-ih godina prošloga veka, materijalni dokazi o tome nisu bili naročito obimni. Upravo u periodu između 1990. i 1994. godine na lokalitetu u blizini mesta otkriveni su ostaci drevnog hrama, posvećenog bogu Posejdonu.

Tokom istraživanja je utvrđeno da je hram korišćen još tokom drugog veka pre naše ere, navodi „Greeka“, pa se samim tim smatra jednim od najstarijih nalazišta te vrste na tlu čitave Grčke.

Odmor i uživanje na fenomenalnoj plaži

Posidi za odmor najčešće biraju turisti koji nisu baš željni noćnog života, mada u mestu postoje različiti ugostiteljski objekti, koji mogu i na takve zahteve turista da odgovore. Istini za volju, Posidi je pre opcija za one kojima odgovara da imaju miran odmor.

Grčka, plaža, more, Posidi Foto:Shutterstock

Na šetalištu koje se prostire uz plažu mesta i u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se i smeštajni i ugostiteljski objekti. U jednom delu plaže je i svetionik bele boje, po kome je Posidi postao prepoznatljiv.

Razlog zbog koga se rt Posidi i plaža na njemu smatra jedinstvenom vezan je za činjenicu da se neprekidno menja, usled dejstva morskih struja i vetrova. Međutim, ma koliko nestvarno izgledao, zbog belog peska kojim je prekriven i tirkizno plave boje more, ovaj rt važi za jednu od opasnijih lokacija za kupanje, najpre zbog jakih morskih struja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Magična mesta na severu Grčke: Ovo su najlepše plaže na Halkidikiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja