• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim brojnih znamenitosti, jednu od najstarijih srpskih banja proslavio je i karneval

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznato je i da je za prvo zvanično ispitivanje lekovitosti voda u Vrnjcima zaslužan srpski knjaz Miloš Obrenović

  • 0
Vrnjačka banja panorama Foto: Shutterstock

Pored toga što se smatra jednim od najstarijih banjskih centara na području Srbije, Vrnjačka Banja je poznata i po jedinstvenim događajima, ali i brojnim atrakcijama.

Još u vreme vladavine Kelta ovim prostorima, a zatim i sa dolaskom Rimljana, znalo se za lekovite izvore banje, koja se nalazi u blizini današnjeg Kraljeva.

Osim za kupanje, a samim tim i lečenje različitih oboljenja, lekovite vode Vrnjačke Banje korišćene su i za piće. Posebno je zanimljiv podatak da su 1924. godine, kada je kaptiran jedan od izvora tople mineralne vode u banji, otkriveni brojni novčići iz rimskog perioda, navodi TO Vrnjačka Banja.

Vrnjačka banja, Dan zaljubljenih Foto: Nikola Tomić

Poznato je i da je za prvo zvanično ispitivanje lekovitosti voda Vrnjačke Banje zaslužan srpski knjaz Miloš Obrenović. Upravo on je angažovao barona Herdera, geologa iz Saksonije, kako bi stručno bila ispitana lekovitost termo-mineralnih voda ove banje.

Osnivanje društva kiselo-vruće vode u Vrnjcima

Kao zvaničan početak turizma u Vrnjačkoj Banji uzima se događaj iz 1868. godine, te se stoga upravo ova banja i svrstava u najstarije u našoj zemlji.

Pavle Mutavdžić, koji je bio okružni načelnik Kruševca u to vreme je okupio oko sebe još nekoliko znamenitih ljudi, voljnih da podrže ideju o formiranju Osnovatelnog fundatorskog društva kiselo-vruće vode u Vrnjcima.

Nedugo nakon toga su kaptirana i prva dva, od ukupno sedam izvora, koliko ih danas broji Vrnjačka Banja. Izgrađeni su i različiti objekti u banji, a na prvom mestu kupatila.

Sve ostalo je istorija...

Već tokom prve sezone, 1869. godine, bilo je sasvim jasno da će Vrnjačka Banja postati izuzetno značajna tačka na mapi Srbije.

Karneval kao sinonim za Vrnjačku Banju

Iako se ne može osporiti da Vrnjačka Banja obiluje atraktivnim lokacijama i da je šetnja čuvenom Promenadom neizostavni deo posete ovom lečilištu, Vrnjački karneval je definitivno postao sinonim za banju.

Na dan kada je osnovano prethodno pomenuto društvo, koje je i zaslužno za to što je Vrnjačka Banja postala atraktivna turistička lokacija, svake godine u sedmici oko 14. jula se organizuje Vrnjački karneval.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu TO Vrnjačka Banja, stariji stanovnici Vrnjačke Banje napominju da je karneval u ovoj banji bio organizovan još 60-ih godina prošlog veka. Nažalost, vremenom je manifestacija gubila na značaju, da bi 2005. godine bio organizovan prvi ozbiljniji Vrnjački karneval. Od tada pa do danas je manifestacija stekla međunarodni karakter, a iz godine u godinu okuplja sve veći broj posetilaca i učesnika, kako iz naše zemlje, tako i iz Evrope i sveta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vrnjačka Banja kao srpski Rio: Počeo tradicionalni karneval

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja