• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mostar, spoj tradicije i modernog: Šta videti u rodnom gradu Alekse Šantića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj grad koji se nalazi na jugu Bosne i Hercegovine nudi pregršt atrakcija za turiste

  • 0
Mostar, Bosna i Hercegovina Foto: Pixabay/shawskie19

Kad pomislite na Bosnu i Hercegovinu, sigurno su neke od prvih asocijacija Sarajevo i Jahorina, ali nisu samo oni turistički centri ove nama susedne zemlje.

Mostar, rodni grad Alekse Šantića, postao je zanimljiva destinacija za turiste koji žele da upoznaju Bosnu iz nekog drugog ugla.

Iako turisti najčešće hrle u Mostar tokom letnje sezone, ovaj grad možete posetiti u bilo koje doba godine i uživati u atrakcijama koje nudi.

Stari most

On je svakako najpoznatija gradska atrakcija i većina posetilaca Mostara odlučuje da upozna grad baš sa ovog mesta. Stari most je sagrađen po naređenju Sulejmana Veličanstvenog u 16. veku, na mestu na kom se prethodno nalazio drveni most.

Most je bio toliko važan za grad da su se na oba kraja nalazile utvrđene kule. I danas je most sa šiljastim lukom glavna atrakcija Mostara, a sa njega se pruža najlepši pogled na grad i zelenu Neretvu koja penuša ispod svodova.

Stari gradski centar

Istorijski centar Mostara prostire se u oba smera iza mosta. Sa zgradama i putevima napravljenim od bledosivog krečnjaka, osećaćete se kao da ste zakoračili u prošlost. Znamenitosti poput Krive ćuprije možete pronaći samo ako istražujete grad izvan glavne pešačke zone.

Reka Neretva

Sa brojnim mostovima i terasama duž Neretve, ova reka tirkizne boje je zaslužna za veći deo lepote Mostara.

Koliko god reka bila slikovita gledana s mostova, vredi se spustiti do njenih obala. Ako se spustite dugim stepeništem na zapadnom kraju Starog mosta, naći ćete se na njenim stenovitim obalama.

Odozdo možete gledati čuvene skokove sa mostarskog mosta. Po lokalnoj tradiciji, mladići redovno odvažno skaču iz Starog mosta u Neretvu, pokazujući svoje skakačko i plivačko umeće.

Stara čaršija

U istočnom delu starog grada nalazi se Kujundžiluk, još jedna atrakcija koju turisti rado posećuju. Sa obe strane živopisne kaldrmisane ulice načičkani su zanatlijski dućani, kao i starinske gostionice iz kojih se širi miris tradicionalne kafe. Upravo na Kujundžiluku možete da kupite suvenir koji će vas podsećati na Mostar i inspirisati da se iznova vraćate ovom turističkom dragulju u srcu Hercegovine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stari grad u Mostaru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja