• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev uživanja u kupanju i sunčanju, Portorož ima još dosta toga da ponudi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se da naziv Portorož vodi poreklo od italijanskog termina Porto Rose, što se slobodno prevodi kao Luka ruža.

  • 1
Portorož i Piran Portorož i Piran / Foto: Telegraf.rs

Nedaleko od pitoresknog Pirana, kome i teritorijalno pripada, nalazi se najpoznatije letovalište u Sloveniji.

Smatra se da naziv Portorož vodi poreklo od italijanskog termina Porto Rose, što se slobodno prevodi kao Luka ruža.

Danas je ovaj slovenački gradić, u kome živi tek oko 3.000 stanovnika, prema „Vikipediji“, postao poznato letovalište na obalama Jadranskog mora, u kome se nalaze odlični hoteli, kongresni centri i drugi objekti namenjeni turistima.

Portorož i Piran Portorož i Piran / Foto: Telegraf.rs

Osim uživanja u moru i na plaži, posetiocima se nudi prilika i da uživaju u odličnoj ponudi velnes centara, koji se nalaze u okviru pojedinih hotela u mestu.

Šta videti u Portorožu?

Jedan od najpoznatijih sakralnih objekata u Portorožu je crkva Svetog Bernardina. Tačnije ostaci ove svetinje, koja je izgrađena još tokom 15. veka.

Portorož i Piran Portorož i Piran / Foto: Telegraf.rs

Drugi značajan sakralni objekata jeste parohijska crkva Gospe od Ružarija, koja je relativno mlada, budući da je izgrađena 1984. godine, navodi „Portoroz.si“. Specifična je po modenoj arhitekturi, tako da sama građevina ima izgled broda sa jarbolom.

Jedna od posebno interesantnih atrakcija u Portorožu za sve ljubitelje avanture je i Parenzana. U pitanju je takozvani Put prijateljstva i zdravlja. Zapravo je reč o stazi koja se proteže duž nekadašnje pruge uskog koloseka, duge čak 123 kilometra, koja je u prošlosti korišćena za povezivanje Trsta i Poreča sa ostalim gradovima koji se nalaze na području Istre.

Portorož Portorož / pixabay.com

Parenzana je posebno interesantna zbog brojnih aktivnosti koje nudi, ali i zbog nestavrnih predela kojima prolazi, navodi „Portoroz.si“. Avanturisti će imati prilike da vide brojne gradove i pitoreskna sela, ali i zasade maslina i vinove loze, te da prođu kroz odlično očuvane tunele, kojima su nekada prolazili vozovi.

Najpoznatiji među brojnim tunelima Parenzana je poznat kao tunel Valeta. Proteže se od Strunjana do Portoroža u dužini od 550 metara.

Portorož Portorož / pixabay.com

I, naravno, Piran

Ne može se letovati u Portorožu bez posete Piranu. Šetnja uz more do ovog fantastičnog gradića upotpuniće doživljaj.

Već sam pogled na Piran posetioce ostavlja bez daha, a šetnja njegovim uličicama doprinosi uživanju. Iako je i poseta starom delu grada dovoljna, ako se već nađete u Piranu, ne propustite da obiđete i Pomorski muzej.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pravoslavna crkva u Dubrovniku Sv. Blagoveštenja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • EU

    2. avgust 2023. | 13:30

    Beskrajno dosadno mesto.Za obici jedanput o.k.Zivim u njemu 21 g. i nista novo se od tada nije izgradilo.Posebna prica su beskrajne guzve, tranzitnih turista iz cele Evrope, u HR.Ponuda Portoroza sto se tice hrane , skupo i prosecno.Plaze lose.Od srede do ponedeljka, put do 20 km udaljenog Kopra moze da traje i sat vremena. Nivo gostiju. narocito stranaca ,nizak.U Portorozu se zadnjih 20 g.naselilo ogromno Rusa i Ukrajinaca, doneli sa sobom ,sve sto nam ne treba.Godinama se govori o revitalizaciji aerodroma, sada planiraju cak i da ruse.Sto se tice Pirana, verovatno najproblematicnije mesto drzavi, sto se tice svega, narocito parkiranja i kriminala.Jednom recju, lep putopis, ali drugo je kada tu zivis.

    Podelite komentar