• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neobičan zakon o gradnji zaslužan je za zelenilo ovog letovališta u koje turisti hrle

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na oko sat vremena vožnje od grada Tunisa nalazi se Hamamet, jedno od najpoznatijih letovališta u zemlji

  • 0
Tunis, leto 2023 Foto: Ivana Nikolić

Ruševine drevne Kartagine, nepregledna pustinja i duga obala koja se proteže duž Sredozemnog mora, sve su to karakteristike najmanje države na tlu Severne Afrike.

Tunis je zemlja izuzetno bogate istorije, ali i jedna od posećenijih turističkih destinacija.

Glavni grad istoimene države odlična je prilika za bolje upoznavanje istorije Tunisa. Odličan spoj tradicionalnog i modernog vidljiv je na svakom koraku u gradu Tunisu. Srednjevekovna arapska Medina, poznata po džamijama, bazarima i odlično očuvanoj arhitekturi, stoji rame uz rame sa modernim zdanjima i širokim bulevarima izgrađenim u vreme francuske vladavine.

Letovališta Tunisa

Na oko sat vremena vožnje od grada Tunisa nalazi se Hamamet, jedno od najpoznatijih letovališta u zemlji.

Tunis, leto 2023 Foto: Ivana Nikolić

Posebno je interesantan princip koji se poštuje u ovom letovalištu kada je u pitanju gradnja. Naime, nijedna građevina ne sme da bude viša od čempresa koji rastu tu, navodi „Planetofhotels“, pa je zato Hamamet, osim po plažama prekrivenim beličastim peskom, poznat i po obilju zelenila, što je vrlo pohvalno za jednu, gotovo pustinjsku zemlju.

Sus je još jedno poznato tunišansko letovalište, kao i Monastir. Nekada verska prestonica zemlje, Monastir je danas izuzetno popularan među turistima iz celog sveta. Važi za mirnije letovalište, a na oko šest kilometara udaljenosti od Monastira nalazi se Skanes, takođe poznato letovalište u ovoj afričkoj zemlji.

Najjužnije među letovalištima Tunisa, uz ostrvo Đerba, udaljeno je oko 45 kilometara od glavnog grada. Izgrađena ne temeljima naselja Feničana, Mahdia je danas prepoznata kao odlična lokacija za porodičan, mirniji odmor.

Najatraktivnije lokacije u Tunisu

I mada su letovališta Tunisa interesantna sama po sebi, zemlja ima i mnoštvo atraktivnih lokaliteta koji privlače pažnju brojnih turista.

Ostrvo Đerba je tek jedno od njih. Odmah zatim slede i ruševine drevne Kartagine, koje se nalaze u jednom od predgrađa glavnog grada Tunisa, navodi „Planetware“.

Svakako ne treba propustiti ni amfiteatar El Džem, koji po mnogo čemu podseća na rimski Koloseum. Nacionalni muzej Bardo u gradu Tunisu poznat je po zavidnoj kolekciji mozaika, pa ne čudi što se smatra jednim od najboljih na tlu čitave Severne Afrike.

Berbersko selo Matmata u Tunisu postalo je planetarno poznato nakon su u njemu snimane scene filma „Ratovi zvezda“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf.rs za vas je istražio Tunis: Koje tajne sve krije ova predivna zemlja?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja