• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvo turističko mesto na svetu za "digitalnu detoksikaciju"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svako ko ima želju da učestvuje u procesu „digitalne detoksikacije“ dok boravi na ovom ostrvu moraće da se odupre iskušenju, budući da je celo ostrvo prekriveno signalom mobilne telefonije

  • 0
Finska Foto: O Kemppainen / Alamy / Alamy / Profimedia

U zemlji koja je već godinama u samom vrhu liste najsrećnijih zemalja na celom svetu nalazi se ostrvo Ulko-Tamio.

Upravo je ovo finsko ostrvo, koje je smešteno u istočnom delu Finskog zaliva, proglašeno prvim ostrvom bez mobilnih telefona.

- Ostrvo Ulko-Tamio, koje se nalazi na obali Hamine, ovog leta će biti područje bez telefona - naveo je Mats Selin, stručnjak za turizam na ostrvu, u saopštenju za medije koje prenosi CNN. On je dodao da je želja nadležnih da upute apel turistima da „isključe svoje pametne uređaje, da se zaustave i istinski uživaju na ovoj destinaciji“.

Ulko-Tammio island, Hamina, Finska Markus Thomenius / Alamy / Alamy / Profimedia

Kao deo jednog od nacionalnih parkova Finske, ostrvo Ulko-Tamio je nenaseljeno, ali je u isto vreme i mesto na kome obitavaju mnoge retke biljne i životinjske vrste.

Svako ko ima želju da učestvuje u procesu „digitalne detoksikacije“ dok boravi na ovom ostrvu moraće da se odupre iskušenju, budući da je celo ostrvo prekriveno signalom mobilne telefonije.

Uprkos tome, zaposleni u kompaniji koja je zadužena za upravljanje ovim ostrvom izrazili su nadu da će kampanja pomoći turistima da odole iskušenju korišćenja mobilnih uređaja, te da će se okrenuti prirodi i da će istinski u njoj uživati tokom boravka na ostrvu.

Ulko-Tammio island, Hamina, Finska Markus Thomenius / Alamy / Alamy / Profimedia

- Isključivanje telefona, istraživanje prirode i upoznavanje ljudi licem u lice sigurno će poboljšati vaše raspoloženje - istakla je Sari Kastren, psiholog i menadžer istrživanja na Finskom institutu za zdravlje i dobrobit, dodajući da će kratka pauza od korišćenja mobilnih uređaja dati priliku za nova iskustva.

Do ostrva Ulko-Tammio se mahom može stići u okviru privatnih organizovanih tura brodom, ali i trajektnim linijama ili vodenim taksijima, koji saobraćaju na tom području. A posetiocima se nudi mogućnost da borave u šatorima ili kolibama, za čije održavanje je zadužena kompanija koja i upravlja ostrvom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Umreti i otići u raj je isto što i kupati se u ovom jezeru, dok "gori" zalazak sunca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja