• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznata po termalnim izvorima, ova banja u Mađarskoj krije i druge atrakcije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad se nalazi na reci Feher-Koreš, a svoj naziv duguje Đuli Trećem, jednom od ugarskih vojvoda iz perioda srednjeg veka

  • 1
Đula, Mađarska Foto: Shutterstock

Grad u kome je, pored ostalih rođen i otac čuvenog slikara Albrehta Direra, ali i Ferenc Erkel, koji je komponovao himnu Mađarske, danas je nadaleko poznat banjski centar u zemlji, ali i mesto koje čuva bogatu istoriju.

Od rumunske granice Đula je udaljena tek oko pet kilometara, dok je od glavnog grada Mađarske deli oko 235 kilometara, navodi „Vikipedija“. Grad se nalazi na reci Feher-Koreš, a svoj naziv duguje Đuli Trećem, jednom od ugarskih vojvoda iz perioda srednjeg veka.

Prvi put se u istorijskim spisima Đula pominje u prvim decenijama 14. veka. Nedugo nakon toga je izgrađen i zamak, koji je danas jedno od obeležja ovog mađarskog grada.

Termalno kupatilo

Menjali su se osvajači ovog, danas mađarskog grada i svako od njih je ostavio trag. Međutim, najznačajniji trenutak u novijoj istoriji Đula beleži 1942. godine. Upravo tada je izgrađeno i termalno kupatilo, koje će odigrati značajnu ulogu u razvoju grada u turističkom smislu.

Đula, Mađarska Foto: Shutterstock

U narednim decenijama termalno kupatilo je prošireno, a nedugo nakon toga je i zamak, po kome je Đula prepoznatljiva, obnovljen.

Atrakcije Đule

Mada mnogi posetioci Đulu smatraju banjskim centrom, što u osnovi i jeste, u gradu postoje i mnoge znamenitosti koje vredi obići.

Đula, Mađarska Foto: Shutterstock

Jedna od njih sasvim sigurno je i zamak Đula, čija istorija je duga vekovima. Osim stalnih izložbenih postavki, koje psoetioce vraćaju u neka minula vremena, posebno su atraktivne aktivnosti u dvorištu zamka, ističe „Visithungary“.

U dane vikenda posetioci mogu videti, pored ostalog, kako su nekada radili kovači, ali i uživati u pogledu na sokolare i fantastičan let sokola. Svakog leta, počev od 1964. godine u dvorištu zamka Đula organizuju se i pozorišne predstave, ali i drugi interesantni događaji.

Najveća luteranska crkva u čitavoj Evropi nalazi se upravo u ovom mađarskom gradu, kao i spomen kuća Erkel Ferenca, koji je poznat kao kompozitor aktuelne himne zemlje.

Đula, Mađarska Foto: Shutterstock

Ipak, banja je jedan od osnovnih razloga za posetu ovom gradu. U zamku Baht u Đuli nalazi se jedan od najpoznatijih banjskih centara u tom delu Mađarske.

Osim bazena, u banji postoji i akva park za mališane, ali i saune i hidromasažne kade, te mnogi drugi sadržaji koji posetiocima garantuju uživanje, navodi „Visithungary“. Posetiocima su na raspolaganju i brojni tretmani, a Dvorsko kupatilo Đula je okarakterisano kao odličan izbor za sve kojima je potrebna rehabilitacija nakon povrede, s tim da su lekovite vode ove banje pogodne i za osobe koje pate od ginekoloških ili problema sa nervnim, odnosno mišićno-koštanim sistemom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše, najveće, najčistije, najpitkije i najčarobnije jezero na svetu je u Rusiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Igor

    3. avgust 2023. | 22:10

    Bili pre dve godine i lepo smo proveli produzeni vikend lepa čista banja sa lepim bazenima za 4-5 dana odmora

    Podelite komentar