• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očaravajuć prirodni fenomen može se videti samo na drugom po veličini grčkom ostrvu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva mosta povezuju Eviju ili Eubeju sa grčkim kopnom. Jedan je starijeg, a jedan novijeg datuma, što u velikoj meri olakšava pristupačnost ostrva

  • 1
Evija, Edipsos, Grčka Foto: Telegraf

Relativno blizu Atini, ostrvo Evija je odličan izbor za odmor u pravom smislu te reči. Idealna kombinacija ostrva i kopna, sa kojim je povezana mostom, ima mnogo toga da ponudi posetiocima.

Koji god deo drugog po veličini grčkog ostrva posetili, pronaći ćete sasvim dovoljno atrakcija: fantastične plaže, arheološke lokalitete, termalne izvore...

Dva mosta povezuju Eviju ili Eubeju sa grčkim kopnom. Jedan je starijeg, a jedan novijeg datuma, što u velikoj meri olakšava pristupačnost ostrva.

Fenomen glavnog grada Evije

Pored visećeg mosta, jedna od atrakcija Halkide, glavnog grada ostrva Evija jeste i nadaleko poznat fenomen plime i oseke.

Ostrvo Evija, Grčka Foto: Pixabay/mixahlos

Zapravo je reč o izuzetno brzoj promeni pravca vode u moreuzu Evripos. Na svakih šest sati dolazi do ove promene, navodi „Visitgreece“ i tada voda bukvalno staje, odnosno prestaje da se kreće oko osam minuta.

Turisti mogu ovaj fenomen da posmatraju sa mosta Negroponte.

Glavni grad ostrva, Halkida je nadaleko poznata i po lepo uređenom šetalištu uz more. Upravo tu se nalaze i brojni ugostiteljski objekti.

Nekadašnja Gradska kuća u Halkidi danas je poznata kao Crvena kuća i posebno je značajna za srpsku istoriju. Upravo tu je boravio i srpski kralj Petar Prvi, koji je nakon Albanske golgote došao na oporavak na Eviju. Grčki izvori navode i mnoge zanimljivosti u vezi sa njegovim boravkom, počev od toga da je došao neopažen u gradonačelnikovu kuću, sa morske strane, iako su ga zvaničnici čekali ispred kuće, pa do toga da je imao običaj da se izveze rano ujutru motorom i uživa u vožnji fantastičnim predelima Evije.

Ostrvo Evija, Grčka Foto: Pixabay/zremus

U Halkidi se nalazi i rimski akvadukt, ali i Arheološki muzej i crkva Svetog Nikole, izgrađena još u periodu vizantijske vladavine ostrvom. Tu je i crkva posvećena Svetoj Paraskevi iz ranohrišćanskog perioda, ali i Opštinska umetnička galerija i druge znamenitosti.

Šta posetiti na Eviji?

Letovalište Edipsos jedno je od najpoznatijih na ovom grčkom ostrvu. Naročito je značajno po obilju termalnih izvora, kojima i duguje mahom svoju popularnost.

Neretko se grad Eretreja naziva i „kapijom Evije“, ističe „Visitgreece“, pa ne čudi što je baš taj primorski grad često na mapi obaveznih lokacija prilikom posete ovom grčkom ostrvu. Na oko 80 kilometara udaljenosti od Halkide nalazi se Limni Evijas, koji je čest izbor turista. Takođe ne treba propustiti ni posetu gradu i luci Karistos, koja je od Halkide udaljena nešto više od 120 kilometara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Laguna Giola: Prirodni i jedinstveni bazen Tasosa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Katarina

    3. avgust 2023. | 15:28

    Sveti Jovan Rus. Veliki Svetitelj, zaštitnik ostrva Evija i istoimeni Manastir.To je najvažnije na Eviji, a i šire

    Podelite komentar