• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Planina Golija postaje sve popularnija: Spoj atrakcija i pejzaža koji osvajaju srca svakog turiste

Vreme čitanja: oko 3 min.

Obronci planine koji će vas "dozivati" njoj

  • 0
Planina Golija Foto: Shutterstock

Opština Ivanjica je turistički dragulj Srbije, koji iz godine u godinu privlači i dočekuje goste iz Srbije, ali i iz osalih delova Evrope.  Dobro iskorišćen turistički potencijal koji ima ova opština, ispraćena je šarenim turističkim ponudama, zahvaljujući i turističkoj organizaciji opštine. Za ovom vazdušnom banjom , predivnom Golijom, Javorom i Mučnjem, žude turisti iz svakog kutka naše zemlje.

- Oni koji se bave ovom delatnošću, na vreme su shvatili da moraju ići u korak sa kolegama koji se istim poslom bave u čitavoj Evropi,a to je da osavremene svoju turističku ponudu . Danas su smeštajni kapaciteti opremljeni po visokim standardima, a većina svoju turističku ponudu je obogatila pa u sklopu smeštaja, imaju i bazene, saune i teretane, kao i mogućnost iznajmljivanja bicikala i kvadova po padinama Golije, ali i Javora i Mučnja- kaže za "RINU " Janko Grbić, direktor Turističke organizacije opštine Ivanjica.

Uz podršku lokalne samouprave, Turistička organizacija opštine Ivanjica je turistima obezbedila nezaboravan i veoma aktivan odmor u prirodi. Grbić dodaje da su obeležene pešačke i biciklističke staze i da se mogu pohvaliti najvećim zip lajnom u Srbiji. Uz to su aktuelne i aktvinosti poput via ferata, kao i obilasci brojnih kulturno istorijskih znamenitosti, kao što su crkve i manastiri i oko šest stotina krajputaša u opštini Ivanjica. Međutim, Grbić otkriva da tu nije kraj, te da planiraju da maksimalno iskoriste živopisne pejzaže i obezbede još nekoliko vidikovca, jer će, kako on navodi, to biti način da gostima približi lepote ivanjičkog kraja.

- Lepote Golije bogate izvorima prepoznali su mnogi u vreme pandemije korone, danas ova planina beleži sve veći broj onih koji su prepoznali lepote ovog bisera koji poslednje dve godine doživljava pravu ekspanziju. Kupuju se parcele, a cena nekretnina znatno je porasla- dodaje Grbić.

Zašto je Golija pravi izbor za svakoga?

Oni koji dolaze na planinu Goliju ne propuštaju da obiđu najviši vrh ove planine koja je san svakog planinara , ali i pravi raj za oči za svakog turistu.

- Jankov kamen je najviši vrh Golije sa 1833 metara nadmorske visine odakle se pruža nestvaran pogled, dok drugo mesto zauzima Bojovo brdo, na visini od 1748 metara nadmorske visine koje važi za jedno od najpoznatijih destinacija svakog ljubitelja prirode i planinarenja, dok značajno mesto zauzima i Pašina česma, na 1725 metara nadmorske visine-  navodi Janko Grbić, direktor TO opštine Ivanjica

Jedna od dragocenosti Golije je Tičar, odnosno Dojićko jezero, koje je ušuškano među drvećem u gustoj četinarskoj šumi, u naselju Bele vode. Tu su i Nebeska suza ili Okruglica, koje se nalazi na 1495 metara nadmorske visine, kao i Košaninovo jezero ispod Crepuljka. Verski turizam na Goliji ne treba ostaviti po strani, jer vas pored crkve Svetog Preobraženja u Pridvorici, u blizini Golije nalazi i Gradački krst, koji je neuobičajene veličine sa simbolima i pismom iz 17. veka.

Rimski most je najpoznatiji spomenik Golije i prate ga verovanje da potiče iz doba Nemanjića. Nalazi se svega 17 kilometara od Ivanjice  i svkako je nešto što je vredno svakog pogleda.

- Pored Golije, planine Javor i Mučanj svakako zaslužuju da se nadju na turističkoj mapi Ivanjice , pre svega zbog izuzetnih prirodnih lepota kojima raspolažu i svojih lekovitosti- kako Grbić navodi, piše "Rina.rs".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Legenda od direktora i njegova Lada Niva: Kroz planinske vrleti Golije dovozi decu do škola

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja