• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle gotovo 100 godina, biće dozvoljeno kupanje i ronjenje u reci Seni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvanično je zabrana plivanja u reci Seni na snazi još od 1923. godine

  • 1
Reka Sena, Pariz, Francuska Foto: Pixabay/139904

Najnovije vesti koje stižu iz Pariza obradovaće mnoge turiste. Posebno zato što je ova aktivnost bila zabranjena bezmalo stotinu godina.

Naime, zbog prljave vode u reci Seni, koja protiče kroz glavni grad Francuske, bile su zabranjene aktivnosti, poput plivanja i ronjenja.

Ali zahvaljujući činjenici da će Olimpijske igre biti održane 2024. godine u Parizu, gradske vlasti pristupile su temeljnom čišćenju korita ove reke. Po završetku čišćenja Sena će opet biti na raspolaganju kupačima i roniocima, navodi „Timesofindia“.

Upravo na reci Seni će se u toku Olimpijskih igara 2024. godine organizovati i značajna takmičenja, a najpre triatlon i paratrialton, te plivački maraton.

Reka Sena, Pariz, Francuska Foto: Pixabay/139904

- Kada ljudi vide sportiste kako plivaju u Seni bez ikakve bojazni, možete biti uvereni da će se vratiti plivanju u Seni. I upravo to je naš doprinos budućnosti - izjavio je Pjer Rabadan, zamenik gradonačelnika glavnog grada francuske.

Kvalitet vode u reci Seni u velikoj meri je pogoršan najpre zbog industrijskog otpada, a odmah zatim i zbog porasta broja stanovnika Pariza. Sve to je i te kako uticalo i na kvalitet vode u reci, koja je jedno od obeležja francuskog glavnog grada. Posebno je situacija bila alarmantna 60-ih godina prošloga veka, kada su u Seni obitavale samo tri vrste ribe.

Reka Sena, Pariz, Francuska Foto: Pixabay/139904

Zvanično je zabrana plivanja u reci Seni na snazi još od 1923. godine. Gotovo stotinu godina. Ali se situacija u toku poslednje dve decenije poboljšala, u smislu da je smanjen priliv bakterija u reku. Međutim, postojao je problem drugačije vrste.

Reka Sena, Pariz, Francuska Foto: Pixabay/Leosbras

- Teškoća je bila u tome da je bilo neophodno iskoreniti sve problematične elemente, kako bi se osiguralo da voda zvanično može da bude okarakterisana kao čista - objasnio je glavni inženjer za sanitaciju u Skupštini grada Pariza, Samjuel Kolin-Kanivez.

Nakon završetka ovog obimnog i detaljnog čišćenja reke, prema najavi aktuelne gradonačelnice Pariza, Sena će biti dostupna za kupanje počev od leta 2025. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Francuska obeležava Dan pada Bastilje, u Parizu tradicionalna vojna parada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Hahah

    5. avgust 2023. | 19:23

    Na 17 stepeni u avgustu ne verujem da ce neko da pomisli na kupanje

    Podelite komentar