• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Interesantna planina u blizini Beograda: Idealna je za izlete

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez ikakve sumnje, Avalski toranj je obeležje ove planine, ali i znak raspoznavanja glavnog grada naše zemlje

  • 2
365 dana kroz Srbiju Avala Foto: Ivan Strahinić

Ako postoji najlepši vidikovac sa koga se može uživati u pogledu na glavni grad naše zemlje, onda je to planina Avala.

Relativno blizu Beogradu, ova planina se nalazi na tek nešto više od pet stotina metara nadmorske visine. Za stanovnike srpske prestonice posebno je atraktivna za prvomajske praznike, budući da tamo tradicionalno odlaze mnogi Beograđani na Prvomajski uranak, mada se ne može osporiti da poseta Avali i te kako može da bude zanimljiva u svako doba godine.

Simbol Avale

Bez ikakve sumnje, Avalski toranj je obeležje ove planine, ali i znak raspoznavanja glavnog grada naše zemlje.

Panorama Beograd Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Na mestu nekadašnjeg, koji je uništen tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, današnji Avalski toranj umnogome podseća na pređašnji. Svečano je otvoren 21. aprila 2010. godine, a za razliku od pređašnjeg, viši je za dva metra. Ono što je psoebno zanimljivo jeste da zahvaljujući principu gradnje, Avalski toranj generalno može da izdrži zemljotres, čija je jačina do 9,2 stepeniMerkalijeve skale, navedeno je na zvaničnom sajtu ove beogradske znamenitosti.

Lepote Srbije Foto: Aleksandar Matić, iz arhive TOS-a, Avalski toranj, Beograd

Dobra vest jeste da je toranj otvoren za posete. Prema aktuelnom cenovniku, koji važi počev od 1. avgusta 2023. godine, 400 dinara iznosi cena ulaznice za pojedinačne posete, dok je cena ulaznice za decu do sedam godina, ali i invalide i njihove pratioce, simbolična i košta jedan dinar.

Avala, Avalski toranj Foto: Marko Jovanović

Vidikovac Avalskog tornja nalazi se na 122-om metru i sa njega se pruža, u najmanju ruku fascinantan pogled na glavni grad Srbije i okolinu.

Zanimljivi lokaliteti na Avali

Iako mnogi koji posećuju ovu „beogradsku“ planinu obično prošetaju do tornja, te eventualno spomenika Neznanom junaku, na Avali ima još mnogo toga za videti.

Čak šest stotina biljnih vrsta raste na području ove planine, dok tu obitava i 16 vrsta sisara i brojne vrste ptica, od koji mnoge imaju status zaštite, ističe „Serbia.travel“. Danas je područje Avale pod zaštitom nadležnih institucija.

Izuzev istoimenog hotela, na Avali se nalazi i nadaleko poznati planinarski dom „Čarapićev breg“, te planinarska kuća „Mitrovićev dom“, kao i Spomenik sovjetskim ratnim veteranima.

Ipak, pažnju posetilaca nereto najčešće privlači Spomenik nenznanom junaku, izgrađen u blizini drevnog grada Žrnova.

Smešten je na Žrnovici, najvišem vrhu planine Avala i za njegov nastanak vezane su brojne kontroverze. Kaskadne stepenice koje vode do spomenika, iako možda naporne nekome, nude mogućnost i uživanja u pogledu deo Šumadije. Sam spomenik je izgrađen od crnog granita, a posebno je zanimljiv po statuama žena, koje simbolišu majke. Svaka od karijatida je sa puno pažnje izrađena i to tako da predstavlja po jednu nacionalnost nekadašnje Kraljevine Jugoslavije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • BASA

    6. avgust 2023. | 19:33

    Avala je uvek bila interesantna i popularna planina i izletište Beograda ! Mnogi su naučili da planinare , sankaju , skijaju ! I ODUŠEVLJENI najlepšim pogledom na Beograd i okolne prirodne lepote ! A i poznatim restoranima !

    Podelite komentar

  • simeon

    6. avgust 2023. | 18:49

    Avala je brdo sa 487m/nv. Jovan Cvijić je po zadatku "korigovao" visinu na 503 metra, a posle njega je svako malo dodavanje još koji metar. I tako se preko 507,508 i 509 stiglo do 511,a po nekim "naprednijim" geografi a i do 513 metara. Vršačka planina je deklarisana kao breg, iako je celih 120m viša od Avale.

    Podelite komentar