• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Među 15 najlepših plaža u Evropi za 2023. godinu, samo dve su u Grčkoj

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema sajtu „Europeanbestdestinations“, ovo je 15 najlepših plaža u Evropi za 2023. godinu

  • 0
Grčka, Halkidiki, Sitonija Foto: Telegraf/M. Đorđević

Kako na tlu evropskog kontinenta postoji obilje plaža, to baš i nije naročito lako među njima odabrati one koje su najlepše u konkretnoj zemlji.

Mnoge su organizovane i privlače veliki broj turista, dok ima i onih divljih, skrivenih plaža, čija lepota ostavlja bez daha.

Prema sajtu „Europeanbestdestinations“, ovo je 15 najlepših plaža u Evropi za 2023. godinu:

1. Torrent de Pareis, Majorka

Iako je dostupna na dva načina, odnosno sa morske i kopnene strane, ovu plažu turisti ne posećuju naročito često. Barem ne oni koji se odluče da joj priđu sa strane kopna. Razlog? Nisu baš svi spremni da prepešače oko devet kilometara da bi uživali u njenoj lepoti.

majorka, španija, plaža Foto: Pixabay.com

Sa druge strane, brod koji vozi iz luke Soller staje i na ovoj plaži, pa je to mnogima prijemčivija opcija.

2. Plaža Bordeira, Algarve

Oblast Aljezur je posebno atraktivna zbog mahom netaknute prirode. Upravo zato ovu plažu uglavnom posećuju oni turisti koji žele da uživaju u lepoti mora i čarima netaknute prirode, ali i u odličnim plažama.

3. Amio plaža, Kantabrija

Ako ste željni atmosfere iz 80-ih godina prošloga veka, možete je pronaći u ovom delu Španije. Sama plaža predstavllja spoj omanjeg ostrva i prevlake. Jedinstvena po tome što je u potpunosti okružena morem, posebno privlači pažnju onih kojima smeta gužva.

Sardinija, Italija Foto: Pixabay.com

4. La Pelosa, Sardinija

Neretko se plaža La Pelosa karakteriše kao najlepša na ovom italijanskom ostrvu. Takođe se vrlo često poredi i sa karisksim plažama, što zbog peska kojim je prekrivena, što zbog boje mora.

5. Plaža As Catedrais, Galicija

Još jedna plaža u Španiji specifična je po ograničenju u broju dnevnih poseta, pa se zato tokom sezone preporučuje izvršiti online rezervaciju.

6. Cala Granadella, Kosta Blanka

Organizovana šljunkovita plaža, takođe u Španiji, privlači pažnju kako turista koji uživaju u dobrom zalogaju, tako i onih koji su ljubitelji različitih sportskih aktivnosti na vodi. Osim dva odlična restorana, na ovoj plaži su dostupni i tuševi i toaleti, a na njoj funkcioniše i spasilačka služba.

Oludeniz, Turska Foto: Pixabay/aysglalp

7. Plaža Dolina leptirova, Turska

Iako je plaža Oludeniz neretko karakterisana kao najlepša u čitavoj Turskoj, ove godine je Dolina leptirova uvrštena na listu najlepših na Starom kontinentu, kada su u pitanju turske plaže. Do nje je najlakše stići brodićem koji polazi upravo sa plaže Oludeniz.

8. Praia Nova, Algarve

U blizini kapele Gospe od Stene, koja je simbol Algavrea, nalazi se plaža Praia Nova. Ova zaštićena plaža važi za savršenu destinaciju za opuštanje.

9. Cala Moraig, Kosta Blanka

Skrivena španska plaža prekrivena je šljunkom, a do nje vodi pešačka staza pod nagibom. Iako ne tako lako dostupna, poseta je vredna svakog truda. Zbog kamenja i šljunka, preporučuje se i adekvatna obuća.

10. Cala Tonnarella dell`Uzzo, Sicilija

Oko 20 minuta hoda deli ovu plažu od puta, ali se isplati. Kristalno čisto more i priroda koja je okružuje, biće dovoljna nagrada za pešačenje.

Milos, Grčka, Ostrvo, Plaža, Stena foto: pixabay.com

11. Plaža Sylia, ostrvo Milos

Prva među grčkim plažama koja se nalazi na ovoj listi, specifična je po lokaciji, budući da se nalazi u samom srcu morske pećine. Kako je gotovo nepristupačna, najlakši način da se uživa u njenoj lepoti jeste privatna tura čamcem.

12. Kriarici plaža, Sitonija

Jedna od najlepših plaža Halkidikija, barem prema ovoj listi, nalazi se u blizini letovališta Sikija. U njenoj blizini nalazi se plaža na kojoj mogu uživati i ljubitelji nudizma, a tu su i market, restoran i kamp.

13. Monterosso al Mare, Ligurija

Smatra se da je ova plaža jedan od simbola Ćinkve Tere u italijanskom regionu Ligurija. Uz to, Monteroso je najveći grad oblasti, pa se u njemu mogu naći brojni sadržaji, koji će upotpuniti odmor.

14. Ostriconi beach, Korzika

U severnom delu ostrva nalazi se plaža koja važi za jednu od najlepših na Korziki. Prekrivena je finim peskom beličaste boje i na njoj funkcioniše spasilačka služba. Posetiocima su dostupni brojni sadržaji.

Sardinija Foto: Pixabay

15. Spiaggia Rosa, ostrvo Budeli, Sardinija

Prepoznatljiva po pesku ružičaste boje, koji nastaje od fosilnih i koralnih ostataka, ova plaža je jedna od znamenitosti Sardinije. Međutim, budući da se nalazi pod zaštitom kao deo nacionalnog parka, a da su turisti raniji imali običaj da nose pesak sa plaže sa sobom, to je zabranjeno posećivati je, osim u okviru organizovanih tura nacionalnog parka. Jedini koji ima dozvolu da uživa u njenoj lepoti, barem prema podacima sa pomenutog sajta jeste “lokalni Robinzon Kruso”, koji dugo već živi na ostrvu Budeli.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja