• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je nastalo veštačkim putem, ovo jezero je pravi raj za ljubitelje prirode

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastalo veštačkim putem Bovansko jezero ima sve karakteristike prirodnog predela

  • 1
Bovansko jezero Foto: Ivan Strahinić

Kao jedno od najstarijih banjskih lečilišta na tlu naše zemlje, Sokobanja je sama po sebi interesantna. Ipak, kada se uzme u obzir i njena okolina, te znamenitosti koje se u blizini Sokobanje nalaze, mnogo je jasnije zbog čega je sve atraktivnija turistima.

Na delu puta koji Sokobanju povezuje sa Aleksincem nalazi se Bovanska klisura. Duga oko deset killometara, klisura reke Sokobanjske Moravice, dostiže dubinu do četiri stotine metara, navodi „Vikipedija“.

Baš na mestu gde je klisura malo proširena, nalazi se istoimeno selo, koje je i zaslužno za nastanak naziva Bovanskog jezera.

Oaza nadomak Sokobanje

Nastalo veštačkim putem Bovansko jezero ima sve karakteristike prirodnog predela. Od Sokobanje ga deli tek oko sedam kilometara, dok se na oko 20 kilometara udaljenosti od jezera nalazi Aleksinac.

Bovansko jezero Foto: Ivan Strahinić

U vreme kada je građena brana, što se zbilo 1978. godine, nastalo je i ovo jezero. Pored toga što se danas koristi za snabdevanje grada Aleksinca vodom, Bovansko jezero je i jedno od omiljenih izletišta stanovnika tog kraja Srbije, ali i turista.

Izuzev zbog vodosnabdevanja Aleksinca, jezero je formirano i sa ciljem zaštite tokova Velike i Južne Morave. Naime, zahvaljujući ovom jezeru tokovi tih reka zaštićeni su od različitih vrsta taloga planinskih reka, navodi „Srbijapodlupom“.

Bovansko jezero Foto: Ivan Strahinić

Nema čamaca sa motorom

Iako je na Bovanskom jezeru zabranjena upotreba čamaca sa motorom, najpre zbog činjenice da se koristi za vodosnabdevanje grada, to ne umanjuje uživanje posetilaca. Na raspolaganju su im druge zanimljive aktivnosti, poput plivanja, vožnje pedaline ili kajaka, jedrenja, te pecanja.

Bovansko jezero Foto: Ivan Strahinić

Da, dobro ste pročitali. I jedrenje je jedna od aktivnosti u kojoj posetioci ovog jezera mogu uživati. A posebno je zanimljivo pomenuti da se tokom aprila i septembra baš na Bovanskom jezeru organizuje i vrlo zanimljiva aktivnost - Jedriličarska regata „Bovan“.

Bovansko jezero Foto: Ivan Strahinić

Bovansko jezero zauzima površinu od oko četiri kvadratna kilometara, sa najvećom dubinom od oko 70 metara, koja je izmerena u neposrednoj blizini brane. Oko šest stotina metara je maksimalna širina jezera, dok je njegova ukupna dužina oko osam kilometara.

Izuzev za uživanje u kupanju i sunčanju na nekoj od uređenih plaža, jerero je posebno atraktivno za ljubitelje pecanja, budući da u njemu obitavaju mnoge vrste riba.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je šumadijsko more: Gružansko jezero je raj za ribolovce i veslače

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Soko Banja

    9. septembar 2023. | 17:13

    U Soko Banji sa okolnim planinama i Bovanski jezerom mogu da se prave jako raznovrsne ture, pesacke, gastronomske, a samo ona i planine u Sloveniji imaju ruzu vetrova u celoj bivsoj YU. Imaju i terme, odlicnu klopu... idealna, a po cenama dostizna za vecinu.

    Podelite komentar