• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

U jednom selu u Srbiji možete osetiti duh minulih vremena

Vreme čitanja: oko 2 min.

Selo nadomak Negotina danas je prepoznato kao turistička atrakcija tog dela zemlje najpre zbog odlično očuvane arhitekure, oličene u pivnicama ili pimnicama, što je naziv koji je učestaliji

  • 1
Rajac Rajačka pimnica Rajačke pimnice Foto: Shutterstock

U vreme kada su vinogradi širom Evrope bili uništeni od filoksere, odnosno biljne vaši, jedan predeo u našoj zemlji ostao je zaštićen.

Zahvaljujući najpre povoljnim klimatskim uslovima i pozicioniranosti, region Negotinske Krajine u to doba doživljava neverovatan uspon. Zbilo se to tokom prethodna dva veka.

U tom i takvom okruženju ljudi su posebnu pažnju poklanjali uzgoju vinove loze i proizvodnji vina, pa ne čudi što su mnoge krunisane glave širom Evrope imale priliku da uživaju u „piću bogova“ iz Negotinske Krajine.

Pivnice, a za vino

Iako su i stanovnici drugih sela na području Negotinske Krajine proizvodili vino i gajili vinovu lozu, čini se da u tome prednjačili meštani sela Rajac.

Foto: Ivan Strahinić

Selo nadomak Negotina danas je prepoznato kao turistička atrakcija tog dela zemlje najpre zbog odlično očuvane arhitekure, oličene u pivnicama ili pimnicama, što je naziv koji je učestaliji.

Izrađene u rustičnom stilu, ove građevine korišćene su kako za „ležanje“ vina, tako i za smeštaj radnika koji su održavali vinovu lozu. Vino u podrumima, ukopanim dva metra u zemlju, da bi mu se obezbedili optimalni uslovi, a radnicima je na raspolaganju bio sprat.

Interesantno je da pojam pivnica, mada na prvi pogled tako zvuči, zapravo nema ama baš nikakve veze sa pivom, već sa glagolom piti. Tačnije, termin je nastao kao kombinacija glagola piti i imenice vino. Kako je vreme odmicalo, čini se da je ljudima bilo lakše da to „v“ izgovaraju kao „m“, pa tako i nastadoše pimnice.

Autentični ambijent

Ukoliko krenete put sela Rajac, verovatno ćete pomisliti da ste odlutali u neka minula vremena. Rajačke pimnice danas nude turistima autentično iskustvo.

Iako je početkom prošloga veka u selu funkcionisalo čak sedam puta više gazdinstava nego danas, kako navodi „Eu-za-turizam“, sada ih ima oko 50.

Izuzev mogućnosti da uživaju u ukusima vina, spravljenih od loze gajene u Negotinskoj Krajini, posetiocima se nudi prilika i da izbliza vide autentičnu arhitekturu, po kojoj je ovo negotinsko selo poznato.

Uz to, priroda ovog dela naše zemlje je u najmanju ruku fascinantna, što je samo dodatak na sve.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 38. Dani piva u Zrenjaninu od 8. do 13. avgusta 2023. godine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nije isto

    15. avgust 2023. | 20:27

    Nisu to pivnice nego piMnice.

    Podelite komentar