• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstarije jezero u Evropi nalazi se nedaleko od nas i krije neverovatne stvari

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posetite najfotografisaniju crkvu ili idite na pešačenje do tvrđave koja postoji od kraja 10. veka

  • 0
Ohrid; foto Pixabay Ohrid; foto Pixabay

Sve više se mogu pročitati vesti da Ohridsko jezero postaje dosta popularno i da ga sve više ljudi posećuje.

Ova nama bliska destinacija krije zanimljive stvari koje možda i niste znali. Ohrid je jedan od najstarijih kontinuirano okupiranih gradova u Evropi, sa istorijom koja datira još od neolita. Zbog toga je Ohridsko jezero najstarije postojeće jezero u Evropi. I jezero i istoimeni grad su deo svetske baštine UNESCO.

Najdublje je jezero na Balkanu, sa najvećom dubinom od 288 metara. Ima više od 200 endemskih vrsta od kojih je najpoznatija ohridska pastrmka, piše "Galloparoundtheglobe.com".

Posetite najfotografisaniju crkvu u Severnoj Makedoniji

Ako ste videli fotografije Ohridskog jezera, onda ste primetili crkvu koja se nalazi na velikoj većini njih. Crkva Svetog Jovana Kanea sagrađena je krajem 13. veka od nepoznatog dobrotvora i smeštena je na liticama direktno iznad jezera. Nalazi se oko kilometar zapadno od luke Ohrid.

Idite na pešačenje do tvrđave cara Samoila (tzv. Samoilova tvrđava)

Postoji više različitih prilaza Samuilovoj tvrđavi, ali najbolja je staza koja vodi do nje odmah iznad crkve Svetog Jovana Kanea. Uspon vas vodi kroz bukovu šumu pre nego što vas konačno izvede blizu glavne ulazne kapije u tvrđavu.

Ulaz u Samoilovu tvrđavu, koja datira s kraja 10. veka se naplaćuje. Utvrđeni zid od tri kilometra uglavnom je očuvan u dobrom stanju, ali unutrašnjost tvrđave čeka na obnovu.

Posetite staro rimsko pozorište

Nalazi se blizu Gornje kapije i staro je preko 2000 godina, ali je u potpunosti otkriveno tek 1990-ih posle probnih iskopavanja početkom 20. veka koja su potvrdila tačnu lokaciju.

Neverovatan restoran sa pogledom na amfiteatar odličan je ako želite da probate tradicionalnu makedonsku hranu u lepom okruženju.

Prošetajte duž jezera

Istočno od ohridske luke, možete hodati uz jezero nekoliko kilometara. Ako budete imali sreće, moći ćete da čujete i žablji hor.

Ova mala stvorenja se okupljaju u armije blizu površine, a njihova lica su vidljiva iznad vode. Oni ispuštaju jedan od najčudnijih zvukova koje ste ikada čuli.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom "puca"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja