• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skopelos je pravi dragulj Grčke: Ne vrvi od turista, a ima čime da se pohvali

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smešteno severno od Evije, sa jedne i Peliona, sa druge strane, ostrvo Skopelos je dobro povezano sa okolinom

  • 2
Ostrvo Skopelos, Grčka Foto: Pixabay/Dimitris Vetsikas 1969

Mada po površini veći od Skijatosa, Skopelos spada u red grčkih ostrva koja su manje turistički atraktivna, što mu daje posebnu dozu šarma.

Ipak, čini se da sve veći broj turista iz celog sveta polako, ali sigurno otkriva čari ovog ostrva, koje teritorijalno pripada provinciji Magnezija. Istini za volju, Skopelos je postao poznatiji nakon snimanja kadrova čuvenog holivudskog filma „Mama Mia“.

Smešteno severno od Evije, sa jedne i Peliona, sa druge strane, ostrvo Skopelos je dobro povezano sa okolinom. Zauzima površinu nešto manju od stotinu kvadratnih kilometara, a na njemu živi oko 5.700 stalnih stanovnika, navodi „Greeka“.

Zeleno i Plavo ostrvo

Budući da se čak više od polovine ukupne površine Skopelosa nalazi pod bujnom, izuzetno starom šumom borova, to je i razlog zbog koga je zvanično u julu 1997. godine ovo grčko ostrvo Međunarodna organizacija za biopolitiku proglasila Zelenim i Plavim ostrvom. Upravo to područje se i danas nalazi pod zaštitom i daje posebnu draž Skopelosu.

Ostrvo Skopelos, Sporadi, Grčka Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Veći deo stalnih stanovnika ostrva žive u glavnom, istoimenom gradu, koji je poznat i kao Hora, a nešto manji broj njih u ostala tri značajna naselja na ostrvu i to: Glosa, Elios i Klima, ističe „Greeka“.

Na 680 metara nadmorske visine nalazi se Delfi, što je i najviši vrh ostrva.

Arhitektura ostrva posebno je zanimljiva, budući da nalikuje karakterističnoj arhitekturi ostrva Kiklada, sa kućama krečenim u belo, prekrivenim tirkizno plavim krovovima.

Kulturna baština Skopelosa

Mada se mnogi turisti za posetu Skopelosu najpre odlučuju zbog uživanja na plažama, na ovom grčkom ostrvu postoji još mnogo atrakcija, koje privlače pažnju.

U mestu Glosa nalazi se Muzej kulturnog nasleđa, kao i biblioteka „Persej Atineos“. Posetioci imaju prilike da izbliza upoznaju bolje istoriju ostrva, budući da se zbirka sastoji od brojnih artefakata koji svedoče o kontinuiranom životu na Skopelosu.

Još jedna znamenitost ostrva nalazi se u vili, izgrađenoj tokom 18. veka. U okviru stalne postavke Muzeja folklora Skopelosa se, osim narodnih nošnji, mogu videti i mnogi drugi predmeti, poput slika, upotrebnih predmeta, nameštaja i ikona, kroz koje posetioci mogu bolje da se upoznaju sa istorijom samog ostrva, navodi „Greeka“.

Izuzev Fotografskog centra, u Hori se može videti i Muzej istorije, koji se nalazi u rodnoj kući Pavlosa Nirvanasa, grčkog pisca, kao i autentična vila Skopelitan, koja takođe čuva brojne predmete koji svedoče o istoriji i životu ostrvljana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nadja

    20. avgust 2023. | 21:34

    Skopelos je predivan!!! Mirno ostrvo,nema guzve a more precisto!!! Odmor za pozeleti💙

    Podelite komentar

  • Alexa

    12. septembar 2023. | 10:52

    Nije loše ostrvo ako ne volite pesak, Plaze su sljunkovite Vrlo često je loše vreme pa nije zgodno ako vas uhvati na trajekt Definitivno bolji izbor je Skijatos

    Podelite komentar