• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Saveti za kupovinu: Najbolji suveniri i najdragoceniji pokloni koje možete da ponesete kući iz Dubaija

Vreme čitanja: oko 5 min.

I gde da ih nađete

  • 0
Dubai suvenir Foto: Shutterstock

Prvi put kada odete u Dubai, brzo ćete primetiti da je to grad u kojem se mnogo kupuje.

Ovo je očigledno ne samo zahvaljujući tome što ima nebrojeno tržnih centara i maloprodajnih okruga koji se prostiru po celoj dužini i širini grada, već i po broju različitih festivala kupovine, drugih događaja i sezonskih rasprodaja, koji su izuzetno primamljivi za kupce.

Stoga je razumljivo što ćete poželeti da se vratite kući sa najlepšim uspomenama i najboljim mogućim suvenirom iz Dubaija. Ovaj grad nudi mnogo zanimljivih opcija i sigurno nećete biti razočarani.

Slatka iznenađenje na svakom koraku

Ako ste ljubitelj pravog domaćeg meda, možete da probate i kupite ukusan i svež med iz "Hatta Honey Bee Garden-a". U ovoj bašti, ukoliko vas zanima pčelarstv,o možete da saznate sve o proizvodnji meda od autohtonih biljaka Emirata.

Urme su takođe simbol ovog grada, a ako posetite "Bateel", ponećete kući pravi ukus Dubaia. Sa više ispostava u gradu, kao što je "Dubai Mall", "Souk Al Bahar", "Jumeirah Beach Residence" i druga mesta, možete da svratite u neku od "Batelovih" prodavnica i da izaberete omiljene urme - od onih koje su obložene čokoladom, do onih koje su punjene orasima ili suvim voćem, kao i čokolade i keks koji sadrže urme.

Sladokusci mogu da probaju različite vrste čokolada iz celog sveta u "Mirzam-u", prodavnici koja je prva tog tipa u gradu, zbog koncepta "od zrna do bara", koja se nalazi u kvartu Al Kuoz u Dubaiju. Za proizvodnju čokolade koriste se brojni neočekivani sastojci kao što su šafran, kardam, ruže, semenke bundeve i još mnogo toga. "Mirzam" nudi i veliki izbor poklon kutija za čokoladu koje dizajnira poznata umetnica Mariam Alshamsi, dok same omote za ove slatkiše kreiraju umetnici iz celog regiona.

U prodavnicama suvenira i supermarketima možete da pronađete čokolade koje proizvodi "Al Nassma", koji pravi ukusne slatke poslastice koristeći kamilje mleko i druge visokokvalitetne sastojke uključujući burbonsku vanilu i čisti kakao puter. To vam je prilika da probate mešavinu jedinstvenih, lokalnih sastojaka u nekoliko ukusa, uključujući punomasno mleko, Arabiju, urme i orahe makadamije i koru od pomorandže.

Specifični Dubai delikatesi i autentične rukotvorine

Zemlje istoka su oduvek bile specifične po svojim tržnicama začina. Doživite živopisne boje i arome dok šetate tradicionalnom pijacom Starog Dubaija, koja uključuje i tržnicu začina u Deiri, odakle možete da ponesete kući visokokvalitetne niti šafrana, začine, sušeno voće i orašaste plodove.

Baklava, najpoznatiji i najomiljeniji desert ovog regiona, punjena različitim orašastim plodovima i zaslađena medom, prodaje se u brojnim prodavnicama slatkiša, pekarama i restoranima širom Dubaia. Ovu poslasticu možete da probate i spakujete "za poneti" u poklon kutije, u  pekarama "Al Reef", "Wafi Gourmet" ili "Al Hallab".

U ovom gradu i kafa se shvata veoma ozbiljno, zbog čega ne čudi što postoji ogroman izbor domaćih brendova, jedinstvenih mešavina i originalnih kreacija. "Espresso Lab", recimo, nudi ture "iza scene" i kurseve kako bi posetioci mogli da nauče da sami naprave savršenu šoljicu kafe kod kuće, dok u "Nightjaru", u samom srcu Dubaija, možete da vidite pravo zanatsko pečenje kafe, idealan poklon za svakog ljubitelja ovog napitka.

Dubai PR Foto: Dubai Promo

Ako ste u potrazi za personalizovanim i lokalno dizajniranim poklonom i suvenirom, možete da se prošetate do "You Rock Dubai" u "Business Bay-u". Tamo ćete pronaći ručno rađene, biorazgradive i ekološki prihvatljive sveće - savršen poklon za kuću i uspomeni na ovaj grad.

Blistavi nakit i egzotični miris 

Jedno od najprometnijih mesta u gradu "Dubai Gold Souk" krije specifične komade nakita po meri, koji mogu da se pohvale složenim arapskim dizajnom, ukrasima, dragim kamenjem i još mnogo toga. Suvenir koji će trajno da obeleži vaše putovanje u Emirate je personalizovana ogrlica sa vašim imenom ispisanim na arapskom jeziku.

Neodoljive komade nakita možete da uzmete i u "Sauce Rocks-u", u tržnom centru "Galleria", butik u kome se prodaju dragocenosti, dijamanti i drugo kamenje. Dragoceni poklon koji će da traje doživotno možete da izaberete iz kolekcija regionalnih dizajnera nakita.

Ako želite sa sobom da ponesete specifične mirise ovog grada, kupite bočicu "Ouda". To je mirisno ulje dobijenog od smole agarovog drveta, aroma koja prekriva čitav Dubai. U prodavnici "Arabian Ouda" možete da pronađete i savršen tamjan i druge parfeme.

U potrazi za nešto drugačijom uspomenom, možete da provedete popodne u "Oo La Lab-u" i dizajnirate sopstveni miris. Ovaj atelje u modernoj Alserkal aveniji nudi priliku da osmislite sopstveni parfem u više od 1000 jedinstvenih kombinacija zajedno sa profesionalnim miksologom, što je, priznaćete, savršena uspomena da je ponesete kući.

Odeća po meri

Jedna od najstarijih krojačkih radnji u Dubaiju je "Parmar Tailors", otvorena od 1956. godine. Tamo možete da kupite muško odelo po meri za svaku priliku.

Sa druge strane, filipinski dizajner Majkl Kinko, čiji su klijenti žene poput Bijonse, Ledi Gage, Rijane i drugih, u Dubaiju se proslavio po fantastičnim haljinama, koje možete da kupite u njegovoj radnji.

Jedinstvene poklone za različite ukuse možete da pronađete i u modernoj prodavnici "That Concept Store". Ova radnja se nalazi u "Mall of the Emirates" i predstavlja jednu od najnovijih i najmodernijih luksuznih destinacija za modu i životni stil u Dubaiju, u kojoj su okupljene kolekcije međunarodnih i regionalnih etabliranih brendova i novih dizajnera pod jednim krovom.

Od umetničkih dela do lonaca i šolja  

Ljubitelji umetnosti mogu da kupe prelep poklon u jednoj od najomiljenijih galerijskih prodavnica u regionu - "Gallery One". Sa prodajnim mestima u "Souk Al Bahar", "Mirdif City Centre", "The Dubai Mall" i "Arabian Ranches", ova galerija nudi sve - od lepo dizajniranih čestitki do otisaka i umetničkih dela po meri. Radovi su regionalno i kulturno relevantni i veoma su pristupačnih cena.

A ako ste, pak, ljubitelj tipičnih suvenira "I Love Dubai" u prodavnici "Al Seef" možete da pronađete zaniljive sitnice. Od privezaka za ključeve, do magneta za frižidere, majica, šešira i još mnogo toga, savremena prodavnica nudi posetiocima nešto posebno da ponesu kao savršenu uspomenu na ovaj grad.

Ko voli nešto autentičnije suvenire, u galeriju Al Džaber u trgovačkom centru Dubai, mogu da se kupe arapske rukotvorine, uključujući i "dalah", tradicionalni arapski lonac za kafu. U galerijama "Lafaiette" ili "Bloomingdale's", koje se nalaze u istom centru, mogu da se uzmu i moderne verzije "dalaha" i "finjana", malih šoljica za arapsku kafu.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je restoran od kog pamet staje: Kada se bajka preslika na život

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja