• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očuvana arhitektura i bogata umetnička scena izdvajaju Bristol u odnosu na druge gradove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dovoljno je prostran da može ponuditi brojne zabavne sadržaje, dok je sa druge strane dovoljno ušuškan, da je pešačenje idealan način za njegovo bolje upoznavanje

  • 0

Okarakterisan kao jedan od najšarmatnijih engleskih gradova, Bristol važi i za glavni grad jugozapadnog dela evropskog kontinenta.

U njemu se može primetiti odličan spoj bogatog nasleđa i savremene kulture.

Dovoljno je prostran da može ponuditi brojne zabavne sadržaje, dok je sa druge strane dovoljno ušuškan, da je pešačenje idealan način za njegovo bolje upoznavanje. Živopisna muzička scena, brojne galerije i muzeji, ali i prodavnice poznatih brenodava... Sve to može da ponudi Bristol posetiocima, ističe „Europeanbestdestinations“.

Jedan od najzelenijih gradova Evrope

Kada je Bristol 2015. godine ovenčan nagradom Evropske zelene prestonice, postao je prvi nosilac te prestižne nagrade u čitavoj Engleskoj, navodi „Vikipedija“.

Praznici Nova godina Božić korona virus Foto: Tanjug/AP

Takođe se smatra jednim od najodrživijih gradova Velike Britanije, budući da se posebna pažnja obraća na kvalitet i očuvanje životne sredine.

Zanimljiv je podatak da su vozila koja koriste dizel zabranjena u Bristolu počev od 2019. godine, a da se taj zakon primenjuje od 2021. godine.

Bogata umetnička scena

Još jedna od osobenosti Bristola je, sasvim sigurno, specifična umetnička i kulturna scena. Počev od 2017. godine je, recimo Bristol postao deo Mreže kreativnih gradova, dok je iste godine proglašen Gradom filma od strane UNESCO-a.

Bristol Rovers, Skantrop Printskrin: Youtube / Gashead Steve

Grad je poznat i po brojnim pozorištima, ali i umetničkim dvoranama, među kojima se posebno izdvaja „Kolston Hol“.

Posebna atrakcija Bristola su i čuveni engleski pabovi, ali i drugi ugostiteljski objekti, u kojima posetioci mogu uživati u zvucima različitih muzičkih žanrova.

Umetnička galerija Bristol, Gradski muzej i Muzej M. Šed, neke su od značajnih gradskih kulturnih institucija.

garsonjera u  Bristolu Foto: Connells

Očuvana arhitektura

Još jedna od osobenosti ovog britanskog grada jesu i zdanja, od kojih se mnoga nalaze pod zaštitom, što zbog autentičnosti, što zbog želje za očuvanjem bogatog nasleđa.

Crkva posvećena svetom Jakovu, izgrađena je još tokom 12. veka i smatra se jednom od najstarijih bristolskih građevina, dok je najviša crkva Sveta Marija Redklif, takođe izgrađena tokom 12. veka.

Uz sve to, ono što Bristol čini tako posebnim, svakako je i izuzetno bogat noćni život.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li biste zarad fotografije stavili vaš život da visi o koncu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja