• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Autentičnost ovog grada tajna je njegovog šarma: Obilazak starog dela Havane glavna je stvar pri poseti Kube

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzevši u obzir da u gradu preovlađuje tropska klima, to se Havana slobodno može okarakterisati kao idealna destinacija za posetu u bilo koje doba godine

  • 1
Havana Šarena Havana je završila na 7. mestu / Foto: Pixabay

Dvomilionski kubanski grad, Havana je ne samo glavni grad zemlje, već i po veličini na četvrtom mestu na području Kariba.

Brojni očuvani i manje očuvani objekti, izgrađeni još u doba španske kolonizacije, ali i ostalih epoha, daju Havani dozu šarma. Upravo te građevine su i razlog zbog koga je Havana deo Liste svetske baštine UNESCO-a počev od 1982. godine, navodi „Vikipedija“.

Uzevši u obzir da u gradu preovlađuje tropska klima, to se Havana slobodno može okarakterisati kao idealna destinacija za posetu u bilo koje doba godine. Istini za volju, tokom juna i oktobra padavine mogu biti intenzivnije, ali je prosečna temperatura vazduha tokom cele godine između 22 i 28 stepeni Celzijusove skale.

Stari deo Havane

I mada je i moderna Havana interesantna, posetioce mnogo više privlači stari deo glavnog grada Kube. Ne samo da staru Havanu karakteriše prisustvo zdanja iz doba kada je grad bio španska kolonija, već se uočavaju i građevine iz doba baroka, ali i one koje su građene u neoklasičnom i art-deko stilu.

Kuba Havana Saratoga Hotel Havana / Foto: Shutterstock

Izgrađena u poslednjim decenijama 18. veka, Palata guvernera važi za jednod od najlepših baroknih zdanja Havane.

Sem nje, u starom delu grada nalazi se i manastir posvećen Svetoj Klari. Građen u periodu od polovine 17. do 18. veka, ovaj manastir je uz katedralu jedan od boljih primera kubanskog baroka.

Ernest Hemingvej, Havana, Kuba Hotel „Ambos Mundos“ u Havani na Kubi. Na četvrtom spratu se nalazi soba koju je u periodu 1932—1939. iznajmljivao Ernest Hemingvej i u kojoj je 1. marta 1939. počeo da piše roman „Za kim zvono zvoni“. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/Ajay Suresh/Flickr, Havana-14

Trgovi De Armas i Vijeha, koji su resturirani, privlače posebnu pažnju posetilaca. Ništa manje od tvrđave San Karlos de la Kabana i Tvrđave kraljevske sile.

Moderna Havana

Mada su u starom delu grada mnoga zdanja renovirana, kako bi bila bolje očuvana, u centralnom delu Havane to uglavnom nije slučaj. I baš zato je kubanska prestonica specifična.

Havana Foto: Pixabay

Muzej revolucije, koji se nalazi u nekadašnjoj Predsedničkoj palati, jedna je od najpoznatijih građevina moderne Havane, građena u neoklasičnom stilu.

U prvim decenijama prošloga veka je izgrađen i Veliki teatar, na kome se uočava neobarokni stil gradnje, dok su tipični predstavnici art-deko stila u Havani hotel „Nasional“ i zgrada „Bakardi“.

Havana, Kuba Foto: Pixabay.com

Nekadašnji parlament Kube, Kapitoljo, danas je domaćin Ministarstvu nauke. Posebno je interesantno što je ovo zdanje građeno po ugledu na Kapitol u Americi i po statui visine 15 metara, koja nosi naziv „Republika“.

Ipak, bez obzira na interesantnu arhitekturu, što u starom, što u novom delu grada, nema sumnje da su barovi u Havani njen zaštitni znak. Poznato je da su ih posećivali mnogo viđeniji ljudi onog vremena, među kojima se posebno isticao poznati pisac, Ernest Hemingvej.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Havana obeležila 500 godina postojanja velikim vatrometom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boža zemunac

    25. avgust 2023. | 18:34

    Divno.Bez automobila.

    Podelite komentar