• 8

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta sve treba da znate o letovanju u Albaniji: Put, plaže, cene i poseta Tirani

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedinstvena plaža kod Drača je fenomenalna za porodice sa decom

  • 8
Albanija, letovanje Foto: A.Ćirić

Letovanje u Albaniji dobra je opcija za sve turiste koji žele da letuju po koliko-toliko pristupačnim cenama, posebno kada je reč o Draču, gde su cene i smeštaja i ugostiteljskih usluga prihvatljive za prosečnog srpskog turistu.

Dvadeset kilometara dugačka peščana plaža koja se prostire od luke Drač, pa prema Golemu i dalje, idealna je destinacija za porodice sa malom decom. Iako more na prvi pogled deluje prvljavo, zapravo nije tako, Jadransko more je čisto, jedino u plićaku može doći do zamućenja zbog peska, a osim toga, more je prelepo, doduše ne tirkizno plave boje kao u udaljenijim albanskim letovalištima.

Jedinstvena plaža kod Drača je fenomenalna za porodice sa decom, za one koji žele mirniju atmosferu, bez većih gužvi i na plaži i tokom večernjih šetnji pored mora, preporučuje se središnji deo plaže, dok je deo plaže gde se nalaze hoteli sa četiri i pet zvezdica ekskluzivniji, ali i "bučniji", a s druge strane, idealan za one koji uživaju u luna parkovima i sličnim atrakcijama.

Cene i načini plaćanja

Kada je reč o cenama u brojnim restoranima i kafićima, cena espresa, koji je svuda odličan, verovatno zbog uticaja Italije koji je primetan ovde, kreće se od 100 do 120 dinara, odnosno 80 do 100 albanskih leka. Kada je reč o kursu albanskog leka, treba znati da je odnos prema evru - 100 albanskih leka - 1 evro. Svuda se može plaćati i u evrima, a provizija za podizanje novca na bankomatima je 800 leka, i fiksna je bez obzira na iznos podignutog novca. S tim da treba imati u vidu da ne možete baš svuda račun platiti platnom karticom, posebno u manje ekskluzivnim objektima.

Kada je reč o drugim cenama, pet evra košta iznajmljivanje kompleta ležaljki sa suncobranom, dakle dve ležaljke i suncobran, cene pice u restoranima su pristupačne, pa tako recimo margarita od 32cm košta od četiri do pet evra, sokovi su oko dva i po evra, isto toliko košta i pivo, dok limenka piva, Pećkog recimo, košta jedan evro u marketima.


Usluga u restoranima je standarno izuzetna, konobari su po pravilo vrlo ljubazni i neretko pričaju i srpski, posebno ako su pripadnici starijih generacija.

Cena porcije kuvanog obroka, poput gulaša ili pasulja poput "gravče na tavče" je od četiri do šest evra.

Kada je reč o samom Draču, centru grada, s obizrom na to da je reč o luci, plaže u neposrednoj blizini luke nisu reprezentativne, ali je sam grad prelep i jednostavno ga morate posetiti. Ako dolazite kolima preporučuje se da prvo nađete messto za parkiranje na nekom od parking placeva u centru grada, a moramo reći da su albanski policajci izuzetno ljubazni i predusretljivi prema srpskim turistima.

Putovanje i putarina

Inače, putarina se ne naplaćuje, jedino se na ulazu iz pravca Kosova, prilikom prolaska kroz 5.6 kilometara dugačak tunel Kukeš plaća se pet evra, uz mogućnost plaćanja platnom karticom.

Autoput do Drača je relativno nov i u dobrom stanju, a primetno je da se, na putu od Niša ka Draču, gotovo celim putem, radi na izgradnji novih puteva i uređenju, proširenju postojećih, što navodi na zaključak da Otvoreni Balkan u praksi i te kako živi i da se najave iz rukovodstva Srbije i Albanije, o povezivanju Niša i luke Drač, i te kako sprovode u delo.

Obavezno posetiti i Tiranu

Ukoliko putujete u Drač, obavezna stanica je i albanska prestonica Tirana.

Tirana je prelep grad, na svega tridesetak kilometara od mora, zbog čega se i u Tirani oseća "morska atmossfera". Oko Tirane možete upasti u saobraćajnu gužvu, ali je zanimljivo da su albanski vozači izuetno strpljivi i tolerantni i da bez obzira na, ponekad, velike gužve, vrlo retko možete čuti sirenu, a o čarkama između vozača, koje su deo naše svakodnevice u Srbiji, posebno u Beogradu, nema ni govora.

U epicentru Tirane, na Skenderbegovom trgu, šoljica standardno vrhunskog espresa košta 120 dinara, flašica soka 2 i po  evra.

(Ona.rs/Aleksandar Ćirić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedrenje kroz oblake nad obalom nacionalnog blaga: Odmor za oči, radost za dušu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miroslav

    26. avgust 2023. | 11:36

    Ne treba ništa da znam, jer nikad neću otići tamo da letujem da je sve džabe.

    Podelite komentar

  • нс

    26. avgust 2023. | 11:38

    Не занима нас,само они који нас воле.

    Podelite komentar

  • Tx

    26. avgust 2023. | 12:17

    NIKAD KOD NEPRIJATELJA

    Podelite komentar