• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bili smo na Guduričkoj zlatnoj jeseni: Manifestaciju ulepšale vredne ruke Udruženja "Bogatstvo različitosti"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Okupili su se folklorni ansambli iz Rumunije, Grčke i ostalih zemalja, ali je održan i interesantan festival hrane

  • 0

U selu Gudurica, nadomak Vršca, ljubitelji tradicije i istorije mogli su ovog vikenda da uzivaju u pravom gastronomskom užitku, a i mi smo se uverili u magiju ove manifestacije.

Naime, održan je Međunarodni etno-festival Gudurička zlatna jesen, koji je okupio brojne folklorne ansamble iz Rumunije, Grčke i ostalih zemalja, ali je održan i interesantan festival hrane u kome su se okupila brojna udruženja, na poziv Udruženja "Bogatstvo različitosti".

Predsednica ovog udruženja Silvana Peretič rekla nam je detalje u vezi sa ovim okupljanjem, a celu manifestaciju je odobrila i posetila gradonačelnica Vrsca, Dragana Mitrović.

Ove godine je deset godina postojanja Udruženja "Bogatstvo različitosti". Žene iz udruženja uglavnom se bave domaćom radinosti, tradicionalnom kuhinjom, pravljenjem medenjaka, vezom, heklanjem, pravljenjem zimnice...

- Ali sve treba da je autentično za naš kraj. Ne znam da li znate da naš kraj broji više od 24 nacije, prepliću se razne kulture i običaji, otuda i ime udružeja "Bogatstvo različitosti" zato što smo jako različiti, a dobro funkcionišemo i radimo - kaže predsednica udruženja Silvana Peretič i napominje da su ljudi željni starih recepata, prostih kolača, kako ih oni nazivaju.

Članice udruženja su nas ugostile u muzeju koji su svojim snagama otvorile i pokrenule. Muzej krase stari komadi nameštaja i rukotvorine iz različitih krajeva; ko je odakle dolazio, donosio je sa sobom vredne komade. Sve je to sačuvano, uključujući i kulturu Nemaca, koji su tu bili pre njih, kaže naša sagovornica.

Štrudle, pite, lenja pita, vanilice... mnogo je specijaliteta koje su vešte ruke žena iz udruženja spremile, a u kojima smo uživali na manifestaciji "Zlatna jesen".

Za kompletan razgovor sa Silvanom Peretič pogledajte video na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na "najskupljem" trgu u Veneciji odsvirali su nam kolo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja