• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turisti su ovu karipsku destinaciju okarakterisali kao najbolju: A evo i zašto

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dugo nešto manje od 50 kilometara, ovo karipsko ostrvo poznato je ne samo po fenomenalnim plažama, već i po bogatom kulturnom nasleđu, ali i, u najmanju ruku, zanimljivoj gastronomskoj ponudi

  • 0
Ostrvo Dominika, Karibi Foto: Pixabay/botosgy

Već dugi niz godina karipska ostrva su u samom vrhu omiljenih destinacija za putnike iz celog sveta. Sa opravdanim razlogom, doduše.

Na osnovu mišljenja i iskustava čitalaca, „Travel and leisure“ svake godine dodeljuje i nagrade za najbolje destinacije na svetu. Čak 165.000 čitalaca, od ukupno više od 685.000 je Dominku izdvojilo kao najbolju.

Dugo nešto manje od 50 kilometara, ovo karipsko ostrvo poznato je ne samo po fenomenalnim plažama, već i po bogatom kulturnom nasleđu, ali i, u najmanju ruku, zanimljivoj gastronomskoj ponudi.

Ostrvo Dominika, Karibi Foto: Pixabay/Skybluesrich

U toku prethodnih nekoliko godina Dominika je najpre privukla posetioce zbog toga što je fokus ostrvskog turizma usmeren na prirodu, održivost i velnes.

Ostrvo prirode

Poznata po raznovrsnim prirodnim pejzažima, Dominika se može pohvaliti sa čak devet vulkana. Shodno tome, na pojedinim plažama ovog ostrva, pesak je karakteristično crne boje, što im daje posebnu draž. Mada ima i plaža prekrivenih karakteristično beličastim, karispkim peskom, ali i žućkastim.

Ostrvo Dominika, Karibi Foto: Pixabay/botosgy

A da sve bude još zanimljivije, na ostrvu postoji čak 365 reka, ističe „Travelofpath“.

Bogat biljni i životinjski svet još je jedna od karakteristika Dominike. Na ostrvu postoje i jezera, ali i planinski lanci. A upravo se na Dominiki nalazi i najviši planinski vrh čitavih Kariba.

Srdačno stanovništvo

Autohtoni stanovnici ovog karipskog ostrva, ali i potonji doseljenici, jedan su od razloga zbog koga se turisti osećaju prijatno tokom boravka na Dominiki.

Ostrvo Dominika, Karibi Foto: Pixabay/Skybluesrich

Uz engleski jezik, koji je dominantan na ostrvu, lokalno stanovništvo se služi i kreolskim, što je svojevrsna mešavina različitih jezika.

Prvi stanovnici ostrva su pripadnici domorodačkog naroda Kalinago, koji i danas žive na ostrvu i posetiocima nude mogućnost da se bliže upoznaju sa njihovom kulturom i tradicijom, a najpre kroz plesove, te proizvode koje su ručno izradili, ali i festivale kojima mogu i turisti da prisustvuju.

Ostrvo Dominika, Karibi Foto: Pixabay/botosgy

Očuvanje životne sredine

Ko god je svestan važnosti očuvanja životne sredine i želi da provede odmor na destinaciji, koja je usmerena upravo na održivost, definitivno treba da razmisli o poseti ostrvu Dominika.

Plastiku za jednokratnu upotrebu je zabranjeno koristiti na ovom ostrvu, kao i stiropor, dok se posebna pažnja obraća na očuvanje prirodnih resursa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svi bismo u ova sumorna jutra da se budimo ovako i da doručkujemo ispod površine mora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja