• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinstveni arhipelag, Sokotra je mesto za koje se vezuju mnoge legende i neobične priče

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nešto manje od polovine biljnih vrsta koje rastu na Sokotri je endemsko, što sasvim jasno ukazuje na značaj samog arhipelaga

  • 1
Sokotra, Jemen Foto: Peter MARTELL / AFP / Profimedia

Između Roga Afrike i Arabijskog poluostrva, u Indijskom okeanu, leži arhipelag koji je jedinstven i po mnogo čemu neobičan.

Sokotra se smatra područjem koje je na čitavoj planeti najizolovanije i upravo u tome i jeste njegova lepota. Pretpostavlja se da je arhipelag zapravo deo Gondvane, drevnog južnog superkontinenta, navodi „Welcometosocotra“.

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih je arhipelag Sokotra, koji teritorijalno pripada Jemenu, toliko značajan, vezan je za očuvanje biodiverziteta, budući da je u pitanju područje poznato po prisustvu različitih oblika i flore i faune koji ne postoje više nigde na planeti Zemlji.

Nešto manje od polovine biljnih vrsta koje rastu na Sokotri je endemsko, što sasvim jasno ukazuje na značaj samog arhipelaga.

Galapagos u Indijskom okeanu

Zbog svojih karakteristika i izuzetno bogatog biljnog i životinjskog sveta Sokotra se, počev od 2008. godine nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Sokotra, Jemen Foto: Peter MARTELL / AFP / Profimedia

Često se poredi i sa Galapagosom, pa je prati krilatica Galapagos Indijskog okeana.

Na Sokotri preovlađuje polupustinjska klima, a prosečna temperatura vazduha je često viša od 25 stepeni Celzijusove skale. Samo ostrvo je nešto duže od 130 kilometara, dok je široko oko 50.

Sokotra, Jemen Foto: Peter MARTELL / AFP / Profimedia

Iako je od nedavno ostrvo povezano vazdušnim linijama sa ostatkom sveta tokom cele godine, zbog sezone monsuna se neretko dešavalo da do njega nije moguće stići i to u periodu od juna do septembra, kada su monsuni donosili izuzetno veliku količinu padavina i jake vetrove.

Najmoćniji čarobnjaci su sa Sokotre

Bilo bi posve neobično da mesto kao što je Sokotra ne prate i brojne legende i čudnovate priče. Mnoge od njih su aktuelne vekovima.

Sokotra, Jemen Foto: Peter MARTELL / AFP / Profimedia

Jedna od najčešće pominjanih vezuje se za smolu Zmajeve krvi, biljke koju su koristili još rimski gladijatori. Naime, legenda navodi da su smolu ove biljke, koja raste jedino na Sokotri, antički borci utrljavali u svoju kožu, ne bi li na taj način uticali na brže zarastanje rana nakon borbi.

Sem ove neobične biljke, na Sokotri raste i aloja, za koju se tvrdi da je najkvalitetnija na celom svetu, ali i smirna i tamjan i mnoge druge biljne vrste.

Sokotra, Jemen Foto: Peter MARTELL / AFP / Profimedia

Postojalo je i verovanje da se mitska ptica Feniks nalazi upravo na Sokotri i da se gnezdi u planinama ovog neobičnog ostrva. Čuveni istraživač Marko Polo je u svoje vreme govorio da su čarobnjaci koji žive na Sokotri najmoćniji na celom svetu, a postojalo je i verovanje da dom letećih zmija upravo na ovom ostrvu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Gorann

    30. avgust 2023. | 23:29

    Nije spomenuta najinteresantnija priča, priroda na Sokotri je onakva kakva je bila pre 20 miliona godina.

    Podelite komentar