• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

4 lokacije u Zrenjaninu koje su odlične za fotkanje: Istražite grad svetske šampionke

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj grad je sedište Srednjobanatskog upravnog okruga

  • 0
38. Dani Piva, Zrenjanin Foto: Nikola Anđić

Svaki grad ima svoje prednosti, vrline i mane, ali i svaki od njih odiše posebnom energijom koja ga i čini jedinstvenim.

Jedan od takvih gradova je i Zrenjanin.

Ovaj banatski grad, u kom su nedavno održani Dani piva, udaljen je od Beograda oko 70 kilometara, a od Novog Sada 55. Nalazi se na obali Begeja i četvrti je grad po veličini u Vojvodini (posle Novog Sada, Subotice i Pančeva). Nekada se zvao Bečkerek i Petrograd, a od 1946. nosi ime po Žarku Zrenjaninu, narodnom heroju.

Šta je to što nikako ne treba da propustite kada se nađete u ovom gradu?

Staro gradsko jezgro sa glavnom pešačkom ulicom

Spontano je nastajalo tokom 19. i 20. veka na prostoru najstarijeg dela grada.

Trg slobode kao središnja zona jezgra obuhvata zgrade koje odlikuje arhitektura istorijskih stilova, među kojima se izdvajaju: zgrade Muzeja i Treće gimnazije, gradska kuća, Rimokatolička crkva, Rimokatolički župni ured i Narodna biblioteka. Druga važna celina je Ulica kralja Aleksandra I Karađorđevića sa Gimnazijskom ulicom, glavna pešačka zona koja spaja tri značajna stara ambijenta, čija su oba fronta izgrađena uglavnom jednospratnim zgradama sa dekorativnim fasadama.

Gradska kuća

Na mestu stare županijske zgrade koja je izgorela 1807. godine u požaru podignuta je nova koja je građena od 1816. do 1820. godine, po nacrtima inž. Josifa Fišera u baroknom stilu. Ta zgrada je bila bez današnjih kubeta, sa balkonom na stubovima, gde je svaki stub bio iz jednog komada mermera. Ovi stubovi se sada nalaze u Vršačkoj eparhiji.

Posle 70 godina adaptiran je srednji deo zgrade, a čitavo levo krilo dograđeno u stilu neobaroka po nacrtima budimskog arhitekte Đule Partoša i Ede Lehnera. Krov je dobio emajlirani crep, tri tornja obložena bakrom, a stepenište je obloženo mermerom. U sobama je još tada postavljen parket, zgrada je dobila električno osvetljenje, vodovod i centralno grejanje. Sve te instalacije su do tada u gradu bile nepoznate.

Godine 1902. izbija požar, usled koga se ruši toranj i propada u veliku salu. Zgrada je obnovljena i postavljeni su časovnici i prozori - vitraži na kojima su grbovi grofova i barona koji su davali prilog za obnovu zgrade. Najveći i najlepši vitraži nalaze se nad glavnim stepeništem zgrade i predstavljaju simbolično - Mudrost, Pravdu i Moć.

Mali most

Tadašnji Bečkerek je 1904. godine dobio dva gvozdena mosta preko Begeja namenjena kolskom i pešačkom saobraćaju. Austrougarske vlasti zvanično su nazvale mostove „Erszebet hid“ i „Ferenc Jozsef hid“, međutim kako se menjala vlast, tako su se menjala i imena, ali nikada nisu zaživela i u narodu su mostovi ostali prepoznatljivi kao „Veliki“ i „Mali“.

Veliki most je doživeo samo 65 godina i uklonjen je 1969. godine iz do danas nepoznatih razloga. Mali most dočekao je drugi vek, premošćavao je i reku i jezero, ali je osnovnu funkciju zadržao do danas - da spaja obale i ljude ovoga grada, piše "Volim Zrenjanin".

Na jednoj strani mosta nalazi se Reformatska crkva.

Reformatska crkva je sagrađena 1891. godine po planovima arhitekte Ferenca Zaboreckog iz Budimpešte. Nalazi se na širokom platou Kalvinskog trga i svojim upečatljivim volumenom vizuelno završava regulaciju Subotićeve ulice i Malog mosta u njenom produžetku. Orjentisana je u pravcu sever-jug, piše "Zrenjanin heritage".

Narodni muzej

Nalazi se u samom centru grada, na Trgu slobode.

Unutar zbirki pet odeljenja Muzeja smešteno je više od 33.000 muzejskih predmeta, a pomenućemo samo nekoliko najznačajnijih zbirki: zbirka hladnog i vatrenog oružja, zbirka kapa zlatara, likovna zbirka sa značajnim fondom slika iz 18. i 19. veka, zbirka nakita iz praistorije i srednjeg veka, zbirka ptica. Muzej ima i Pedagoško-informativnu službu, Dokumentacioni centar, restauratorsku i konzervatorsku radionicu, fotografsko odeljenje kao i stolarsku radionicu. U Muzeju postoji i stručna biblioteka sa više od 5.000 naslova.

Od 2005. godine Narodni muzej Zrenjanin raspolaže sa tri izložbena prostora u prizemlju zgrade (Salon, Mali salon i Hol) u kojima se predstavljaju tematske izložbe. Zrenjaninski Narodni muzej proglašen je za najbolji muzej u Srbiji u 2006. godini zbog velikog broja posetilaca – više od 85.000, 34 organizovane tematske izložbe i renovirane stalne postavke. Od tada muzej je ostvario kontinuitet u radu organizujući zanimljive i atraktivne izložbe i ostale aktivnosti, piše "Visit Zrenjanin".

Osim svega navedenog, ovaj grad se diči i velikim sportskim imenima poput Ivane Vulete, koja je nedavno osvojila zlatnu medalju u skoku u dalj, zatim Maje Ognjenović, Dejana Bodiroge, Duška Tošića i mnogih drugih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo staru pivaru u Zrenjaninu, u kojoj kao da je vreme stalo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja