• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad poznat kao Venecija severa prostire se na arhipelagu načinjenom od 14 ostrva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog položaja koji zauzima, Stokholm se neretko karakteriše ne samo kao najznačajnija saobraćajna tačka na području Kraljevine Švedske, već čitave Severne Evrope

  • 1
Stokholm Stokholm / Foto: Shutterstock

Stokholm je i glavni, ali i površinski najveći grad Kraljevine Švedske.

Procenjuje se da oko petina ukupnog broja stanovnika čitave zemlje živi upravo u Stokholmu, koji je po veličini, odmah nakon Kopenhagena na području Skandinavije.

Ne samo da se u njemu nalazi Kraljevska švedska akademija nauka, već i mnoge druge značajne političke i kulturne institucije, među kojima se posebno izdvaja Švedska akademija, koja je i zaslužna za odabir prestižnog priznanja, Nobelove nagrade, navodi „Vikipedija“.

Najvažnija saobraćajna tačka severa Evrope

Zbog položaja koji zauzima, Stokholm se neretko karakteriše ne samo kao najznačajnija saobraćajna tačka na području Kraljevine Švedske, već čitave Severne Evrope.

Stockholm, Sweden Stokholm / Foto: Shutterstock

Budući da u gradu postoje čak tri aerodroma, koja imaju međunarodni karakter, to je i sasvim jasno da je Stokholm odlično povezan ne samo sa ostalim delovima Starog kontinenta, već i sa drugim delovima sveta.

A kad smo već kod saobraćaja, nije zgoreg pomenuti da su stanice metroa u Stokholmu pravo umetničko delo. Mnoge od njih ukrašene su zanimljivim mozaicima, pa predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju.

stokholm Stokholm, Švedska / Foto: Pixabay

Šta videti u Stokholmu?

Stari deo grada Stokholma je sasvim sigurno jedna od najpoznatijih gradskih atrakcija. Odlično očuvane građevine u Gamla Stanu, kako se naziva stari deo grada i danas svedoče o njegovoj dugoj i bogatoj istoriji.

Stokholm Foto: Pixabay

Budući da se grad prostire na području arhipelaga, načinjenog od 14 ostrva, jasno je i zbog čega ga prati krilatica "Venecija severa", ističe „Visitsweden“.

Smešten u fascinantnom zdanju, Nacionalni muzej posetiocima nudi mogućnost da se bolje upoznaju sa istorijom grada. Pojedini eksponati u okviru stalne postavke datiraju iz 16. veka. U blizini ovog muzeja nalazi se i Kraljevska palata.

švedska Stokholm / Foto: Unsplash

Pomorski Vasa muzej važi takođe za jednu od znamenitsoti grada, a u njemu se mogu videti ostaci čuvenog Vasa broda, koji važi za jedan od najbolje očuvanih brodova, nastalih još tokom 17. veka.

Vožnja trajektom do jednog od ostrva predstavlja sjajan način za bolje upoznavanje grada. Tim pre što je Stokholm nadaleko poznat i po fantastičnim prirodnim pejzažima, obilju zelenila i lepo uređenim parkovima.

Prvi nacionalni urbani park i u gradu i na čitavom svetu, "Royal Djurgarden" nalazi se relativno blizu centra Stokholma. Izuzev uživanja u prirodi, ovaj park je poznat i po brojnim kafićima i restoranima, ali i najstarijem muzeju na otvorenom, te Nordijskom muzeju i drugim znamenitostima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • mostar

    31. avgust 2023. | 21:38

    Živim u Švedskoj , ništa me ne vuče da odem u Štokolm

    Podelite komentar