• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srebrnkasti odsjaj na vodi ovog jezera zaslužan je i za njegov naziv

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zahvaljujući peščanim dinama kroz koje prolaze vode jezera, ovo veštačko jezero se zapravo samo pročišćava, na potpuno prirodan način

  • 4
Slobodan Boba Kovač Foto: Nikola Tomić

Iako se neretko karakteriše kao odličan izbor za posetu u toku letnjih meseci, Srebrno jezero je zapravo interesantno tokom cele godine.

Od Beograda ga deli oko 110 kilometara, dok se u blizini jezera nalazi Veliko Gradište.

Dugo je oko 14 kilometara, a njegova širina je oko tri stotine, dok je prosečna dubina osam metara.

Nastanak Srebrnog jezera

Kada je 1971. godine kod sela Zatonje pregrađen rukavac reke Dunav, nastalo je Srebrno jezero. Osnovni razlog za to bio je vezan za ideju da se od podzemnih voda zaštite zasadi žita.

Posebno je interesantno pomenuti i to da se na površini jezera, naročito u toku popodneva, javlja specifičan, srebrni odjsaj, te otuda i potiče naziv ovog jezera, navodi “Turizamusrbiji”.

Zahvaljujući peščanim dinama kroz koje prolaze vode jezera, ovo veštačko jezero se zapravo samo pročišćava, na potpuno prirodan način.

Srebrno jezero Foto: Telegraf.rs

Brojne vrste riba obitavaju u Srebrnom jezeru, a u njegovoj blizini postoje i smeštajni kapaciteti, ugostiteljski objekti, akva park i drugi sadržaji.

Okolina Srebrnog jezera

Mada je nekome odmor na Srebrnom jezeru sasvim dovoljan, ima i onih ljudi koji imaju želju da bolje upoznaju okolinu destinacije na kojoj borave. A atrakcija u okolini ovog jezera ima veliki broj, što može samo da upotpuni doživljaj.

Golubačka tvrđava, Golubac Foto: RINA

Najpre su tu Nacionani park Đerdap i Golubačka tvrđava, koja je izgrađena još tokom perioda srednjeg veka.

Svakako ne treba zaboraviti ni Ramsku tvrđavu, udaljenu oko 14 kilometara od jezera, navodi “Srbijapodlupom”. Ramska tvrđava je izgrađena tokom 12. veka, a danas je jedan od spomenika kulture od velikog značaja u našoj zemlji.

Ramska tvrdjava Foto: Telegraf.rs

Oko 35 kilometara deli Srebrno jezero od manastira Tumane, za koji se slobodno može reći da je jedna od najposećenijih svetinja u tom delu Srbije.

Budući da je Veliko Gradište udaljeno tek oko dva kilometra od Srebrnog jezera, to turisti upravo ovaj gradić najčešće i posećuju ukoliko odmaraju na jezeru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Milan

    3. septembar 2023. | 01:26

    Ja sam odrasta na Srebrnom Jezeru, i danas tu zivim. I nikada, ali zaista nikada od kada pamtim voda nije bila prljavija... Jezero polako ali sigurno pocinje da se pretvara u mocvaru.... Nikada trave u jezeru nije bilo kao ovog (2023) leta... Jednom recju tuga....

    Podelite komentar

  • Filip

    3. septembar 2023. | 07:48

    Kao prvo u jezeru ne postoji više pesak već samo mulj zbog kojeg ni dubina nije više 8m već 5m. Ribe ima (još uvek) u manjim količinama, a pecanje je prosto pa nemoguće od trave u vodi.

    Podelite komentar

  • Car

    3. septembar 2023. | 21:50

    Srebrno jezero je dobilo ime po knjizi i filmu "Blago srebrnog jezera" koji su u vreme nastanka jezera bili popularni. Pregrađen je dunavac Dunava kod Zatonja i pri kraju dunavskog ostrva. Svrha jezera je bila da se vode Ramskog rita koji je uzaleđu jezera cedi u jezero koje ima niži nivo od Dunava 3 do 5 metara. Da bi se to postiglo u nasip na pregradama Dunava i duž ostrva ukraden je zid (sloj) od pola metra nepropusne gline. Srebrno jezero je lepo a da nije lepo i da nije za kupanje nebi bilo ni kupača ni posetilaca jezeru a naročito nebi bilo preko hiljadu vikendica ni u poslednje vreme izgrađenih verovatno nekoliko stotina apartmana, stanova, restorana, akva parka i drugih objekata za uživanje u Srebrnom jezeru.

    Podelite komentar