• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U jednom manastiru na ovom grčkom ostrvu svake godine dešava se pravo čudo

Vreme čitanja: oko 2 min.

I mada je u pitanju ostrvo, koje mnoge asocira na letnji odmor, činjenica je da se na Kefaloniji nalaze brojne, po mnogo čemu jedinstvene atrakcije

  • 0
Ostrvo Kefalonija, Jonska ostrva, Grčka Foto: Pixabay/NinasCreativeCorner

Površinski najveće među grčkim ostrvima u Jonskom moru, Kefalonija je pozicionirana između ostrva Lefkada i Zakintos.

Ima oko 45.000 stalnih stanovnika ostrva, a većina njih živi i radi u Argostoliju, glavnom gradu Kefalonije. Izuzev na turizam, stanovnici ovog ostrva usmereni su i na ribarstvo, ali i na poljoprivredu.

Na 1.520 metara nadmorske visine nalazi se Ainos, najviši vrh čitavog ostrva. Ujedno to je i jedina planina na području čitavog Mediterana, na kojoj raste jela, latinskog naziva "Abies Kefallia," navodi „Greeka“. Šume tog drveta na Kefaloniji nalaze se pod zaštitom, budući da je čitavo područje okarakterisano kao nacionalni park.

Nacionalni park Ainos, Kefalonija Foto: Shutterstock

Iako je za osnovu knjige, po kojoj je kasnije snimljen i istoimeni film, uzet jedan tragičan događaj koji se zbio tokom Drugog svetskog rata, nema sumnje da je film "Mandolina kapetana Korelija", imao uticaja na povećanje popularnosti ostrva, budući da je sniman na Kefaloniji.

Bogorodičine zmije na Kefaloniji

I mada je u pitanju ostrvo koje mnoge asocira na letnji odmor, činjenica je da se na Kefaloniji nalaze brojne, po mnogo čemu jedinstvene atrakcije. Jedna od njih je Melisani pećina, a ništa manje nije značajna ni crkva, čiji se naziv slobodno prevodi "Bogorodica od zmija".

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Kefalonia Living (@kefalonia_living)

Na oko 30 kilometara od Argostolija nalazi se selo Markopulo. A u njemu crkva Panagia Laguvarda, koja je podignuta na mestu nekadašnjeg manastira, navodi „Greeka“.

Istorija ove svetinje nije bila nimalo laka, budući da je najpre stradala u požaru 1945. godine, a zatim je i potpuno uništena u razornom zemljotresu, koji je Kefaloniju pogodio 1953. godine.

Ono po čemu je ova svetinja jedinstvena jeste pojava kojoj mnogi imaju prilike da svedoče tokom avgusta meseca, neposredno pre praznika Velika Gospojina, koji se u Grčkoj obeležava 15. avgusta.

Tačno 6. avgusta svake godine u ovom manastiru pojavljuju se omanje zmije, koje na glavi imaju znak krsta u crnoj boji. Iako su u pitanju zmije, nije do sada zabeleženo da je ijedna od njih nanela bilo kakvu štetu ljudima. Naprotiv, postoji verovanje da treba uhvatiti zmiju, ne bi li osoba bila zaštićena tokom godine.

A da sve bude interesantnije, ostrvljani sa nestrpljenjem čekaju taj dan, jer je prisutno verovanje da, ako se zmije ne pojave, to znači da će ostrvo zadesiti neka nesreća. Do sada se to dogodilo samo dva puta, i to neposredno pre početka Drugog svetskog rata 1940. godine i 1953. godine, kada je na Kefaloniji zabeležen jak i razoran zemljotres.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja