• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Putujte na drugačiji način: 5 najjeftinijih putovanja železnicom po Evropi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovog leta, više nego ranije, putovanje železnicom dobija na popularnosti

  • 0
putovanja vozom, Italija, voz Foto: Pixabay/hpgruesen

Paket dobrodošlice, mogućnost da prevezete i bicikl i imate fantastičan pogled, tek su neki od benefita koje nude putovanja vozom po Evropi.

A uz sve to, takvo jedno putovanje može da vas košta tek nekoliko desetina evra.

Ovog leta, više nego ranije, putovanje železnicom dobija na popularnosti. Iako putovanja vozom često mogu da budu skuplja nego ona avionom, a kompanija za rezervacije „Omio“ pripremila je listu najisplativijih opcija, prenosi „Euronews.com“.

Dovoljno je da se uputite u neki od evropskih gradova i odatle krenete u svoju avanturu vozom.

1. Najjeftinija opcija za putovanja Evropom

Rukovodeći se cenom milje po minutu, dodatnim uslugama, poput tuš-kabine, klima uređaja i prevoza bicikla, te pristupa invalidskim kolicima, pomenuta kompanija izdvojila je voz od Pariza do Nice kao najjeftiniju opciju.

Ajfelova kula Foto: Pixabay

Zapravo to putovanje košta svega od 19 evra po osobi, a razdaljina koju voz prelazi iznosi 1.088 kilometara.

U pitanju je izuzetno popularna ruta, a voz na toj relaciji saobraća jednom u toku dana. Putnicima ovog noćnog voza su na raspolaganju sedišta ili kušet kola, koja uključuju mogućnost korišćenja ležajeva i mesta za invalidska kolica.

francuska vina, nica Foto: M.B.

Takođe, imaju mogućnost i prevoza bicikla, ali i toaletni pribor koji je obezbeđen. Međutim, u ovom vozu nema ni kafića ni restorana, pa bi trebalo to imati na umu pre ukrcavanja.

2. Najduže putovanje

Iako je na drugom mestu među jeftinim, odnosno putovanjima koja najviše daju za određenu novčanu vrednost, putovanje na relaciji između Bratislave i Splita je poznato kao najduže na evropskom tlu, budući da traje 16 sati.

Cena karte se kreće od 29 evra po osobi, a putnicima se nudi mogućnost doručka, ali i pića i grickalice koje su besplatne.

East Side galerija, Berlin Foto: Pixabay/PeterDargatz

3. Uživanje u najnovijim spavaćim kolima

U maju ove godine je „European Sleeper“ krenuo na putovanje između Berlina i Brisela. Putovanje koje podrazumeva rutu dugu 766 kilometara košta od 49 evra po osobi i na trećem je mestu među najjeftinijim putovanja vozom u Evropi.

U ponudi su tri klase smeštaja i to klasična sedišta, komforna kušet kola i deluks smeštaj. Ukoliko se odluče za kušet kola, putnici imaju i doručak uključen u cenu i sopstveni umivaonik, dok su toaleti zajednički i nalaze se u svakom hodniku.

Austrija, železnica, železnička stanica, railway Austria Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

4. Od Nemačke do Italije

Najniža cena karte za putovanje od Minhena do La Specia Centrale u Italiji kreće se od svega 11 evra. Putnicima se nude i brojne besplatne pogodnosti, u vidu peškira, čepića za uši, doručka i grickalica.

Odeljci u ovom noćnom vozu su opremljeni i klima uređajima i bravama.

Železnica voz stanica Gangneung Jungdongjin Station Južna Koreja train Foto: Shutterstock

5. Od Brisela do Beča uz odlične sadržaje

Na petom mestu liste najjeftinijih putovanja vozom po Evropi je još jedan noćni voz, koji saobraća između Brisela i Beča, a cena karte kreće se od 29 evra po osobi.

Izuzetni dodatni sadržaji su ono što je izdvaja ovo putovanje, tako da su putnicima, pored ostalog na raspolaganju sopstveni toaleti i tuš, zatim doručak, čaj i kafa, što je sve uključeno u cenu karte.

Takođe, putnici će dobiti i paket dobrodošlice, u kome se osim peškira i čepića za uši, nalaze i grickalice. Svi odeljci imaju brave i klima-uređaje, a postoji mogućnost i prevoza kućnih ljubimaca i bicikala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moćne borbe mačevima, a tu je i princeza: Posetili smo viteški festival "Despot Stefan Lazarević"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja