• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Car Dušan je sa ovog vrha posmatrao srpsku vojsku: Planina Maljen postaje sve popularnija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviši vrh Divčibara prostire se na 1104 metra nadmorske visine

  • 2
Divčibare Foto: RINA

Smeštene na 950 metara nadmorske visine na planini Maljen, Divčibare sa svim svojim prirodnim lepotama su jedna od najatraktivnijih turističkih tačaka na zapadu Srbije. Udaljene su samo oko 100 kilometara od Beograda, stoga su najčešći izbor putnika namernika koji žele da pobegnu od gradske gužve.

- Uvek biram Divčibare, jer je ovda priroda netaknuta, a pogled fantastičan. Ne postoji uzalud verovanje da je ovde dolazio car Dušan i nagledao srpsku vojsku jer mu je sve bilo kao na dlanu. Najviši vrh Divčibara prostire se na 1104 metra nadmorske visine. Ovde čovek da dođe da se nadiše i nagleda, pa da se vrati u grad spreman za sve stresove koji ga čekaju - rekao je za RINU Branko Lukić, turista iz Čačka.

Prirodne lepote i ogroman turistički potencijal meštani ovog kraja uveliko koriste. Potražnja za smeštajnim kapaciteta iz godine u godinu sve je veća, ali mnogi žele da investiraju na planinu Maljen i same Divčibare.

- Bavimo se turizmom duže od tri dcenije. Za sve ovo vreme dočekali smo i ispratili na hiljade gostiju, a mi smo srećni kad vidimo njih kako odlaze zadovoljni i uvek se vraćaju. Zbog same blizine najviše nam dolaze Beograđani, ali naravno tu ima i gostiju iz svih drugih gradova, ali i zemalja regiona - kaže meštanka Vera Kojić.

Divčibare se nalaze pod ingernecijom turističkih organizacija iz Valjeva i Kosjerića, a menadžment iz obe ove javne institucije saglasan je da je neophodno uložiti dosta novčanih sredstava u razvoj putne, ali i svake druge infrastrukture.

- Planirano je dosta toga da se uradi kada je u pitanju turistička ponuda Divčibara, jer ovaj predeo zaista ima šta da ponudi i to ne samo tokom određenog godišnjeg doba, već svih 365 dana u godini. Divčibare su idealne za najmlađe, za njihove prve korake na skijama i zimske radosti, za kampove tokom leta - ističu u Turističkoj organizaciji opštine Kosjerić.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo najveću galeriju pivskih čaša u Srbiji, a njen vlasnik je Zrenjaninac Željko Grujin

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Дивчибарац

    10. septembar 2023. | 14:51

    Управо сам на Дивчибарама,а ови што држе апп и хотеле са инвеститорима, једни су од највећих кривца за уништавање Добчибара. Више нема слободне ливаде у центру, као и по обронцима а да се не осећа на фекалије. Претрпани смо смећем, прашњавим улицама, поготово ка Филиповићу, јако лошом комуникацијом општине са викендашима, нико нас низашта не пита, све раде на своју руку и зарад новца.. Дивчибарама прети еколошка катастрофа, уз језеро се гради апартманско насеље са стотинама станова без канализације..

    Podelite komentar

  • Aca

    5. oktobar 2023. | 06:31

    Na Maljenu sam 40 godina. Mesto Divcibare na njemu nemaju prostorin i infrasrrukturni kapacitet kao Zlatibor te se mora staviti moratorijum na gradnju apartmanskih zgrada sve dok se voda ne dovede sa brane Rovni i ne izgradi kanalizaciona mreza sa preciscavanjem. I elektromreza treba da se znatno ojaca. Bilo bi divno jad bi se neko setio da vodu dopremi na vrhove poput Kraljevog stola ( pripada Mionici) i Rastovca ( pripada Pozegi).

    Podelite komentar