• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle mlečnih fantazija, sledi derbi crnki protiv plavuša: Selo Gornja Gorevnica priprema spektakl za pamćenje

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Biće tu proizvodi od sira, kajmaka, lekovite surutke, pa do kako narod ovog kraja kaže, ptičijeg mleka", govori idejni tvorac manifestacije

  • 0
Čačak mlečni put Gorevnica Foto: RINA

Jedinstvena i jedna od najvećih manifestacija posvećena proizvodima od mleka održaće se u sbotu i nedelju u Gornjoj Gorevnici kod Čačka.

- Radi se o prodajnom sajmu i degustaciji kajmaka i najboljih vrsta sireva iz regiona. Mnogi posetioci biće u prilici da okuse rertke vrste ovih proizvoda, ali i da ih kupe. Na štandovima će se pored domaćih kravljih sireva naći ovčiji, kozji ali i magareći, za kojeg kažu da je jedan od najskupljih sireva na svetu - rekao je za RINU Gvozden Nikolić, idejni tvorac ove manifestacije.

Otvaranje je zakazano za 11 sati, a odmah nakon toga posetioci će moći da se na sajamskom prostoru počaste raznim delikatesima na jedinstvenoj gorevničkoj mlečnoj trpezi. Samo na njoj naćiće se oko 100 proizvoda na bazi mleka i mlečnih proizvoda.

- Biće tu proizvodi od sira, kajmaka, lekovite surutke, pa do kako narod ovog kraja kaže, ptičijeg mleka. I da naglasim, ko odavno nije probao one čuvene i zaboravljene mekike, ovde će ih naći ako stigne na vreme na otvaranje. Tvrdim da niko bolju mlečnu trpezu ne ume da napravi od naroda ovog kraja. I tačno je da su mnoge dugoveke generacije gorštaka iz ovog kraja odrasle na zelenom soku i žutoj proji. U rudnik se išlo sa kriškom sira i kaišom slanine. A najbolji lek za jevtiku bila je i ostala surutka -  dodaje u svom maniru Nikolić.

Crne i Plave mame u 18 časova bore se za Zlatnu metlu!

U subotu popodne sledi prava atrakcija. Na fudbalskom stadionu "Dolina dabrova" na kojem će nastupiti Saša Matić i Mira Škorić najpre će se odigrati fudbalski meč koji je najposećenija utakmica u ovom delu Srbije: Crne mame – Plave mame!

Čačak mlečni put Gorevnica Foto: RINA

- Ideja je nastala 2016. godine i najpre je to bio meč majki protiv svoje dece koja igraju u našem klubu, ali brzo smo prerasli seoske okvire. Naime mnogo majki se prijavilo pa smo onda odlučili da ih podelimo u dve grupe, crnke i plavuše. Verujte da samo tom derbiju prisustvuje preko 1000 navijača i veoma je zanimljivo gledati kako svekrva navija za snajku. Imamo i opasne napadače, jedno vreme popadija je igrala centarfora i zaista je doživela ovacije. A sve su to majke i domaćice iz našeg kraja, koje i te kako znaju svoj posao u kući. Mnoge od njih i same spravljaju sir, kajmak i gaje stoku - kaže profesor Ivan Glišić, inače čovek koji pored svog poziva za katedrom na Agronomskom fakultetu u Čačku, živi i radi u svom selu Gornjoj Gorevnici.

Muzički deo manifestacije je takođe svojevrsna atrakcija jer u njemu nastupaju estradne zvezde kao što su Mira Škorić i Saša Matić, dok će se odmah nakon utakmice oglasiti majstori violine koji su nedavno napunili stadion u Pranjanima, Branko Ristić, Goran Veljković Elvis i Saša Petrović svima znan kao Sale Šou.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Udruženje "Bogatstvo različitosti" predstavilo svoje radove na manifestaciji Gudurička jesen

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja