• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Mađarskoj ne nazdravljajte, a u ovoj državi je zabranjeno pitati za crkvu: Moguće greške u inostranstvu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada putujete van granica Srbije, dobro se raspirajte šta treba, a šta nikako ne treba raditi u mestu na koje putujete

  • 5
Putovanje, Putovanja, zajednička putovanja, mapa, planine, priroda Foto: Shutterstock

Gde god da otputujete, morate se pre polaska raspitati kakva su pravila u toj zemlji koju planirate da posetite.

Ono na šta smo mi u Srbiji navikli, negde drugde nije uobičajeno i jednostavno postoje neka pravila ili običaji koje treba ispoštovati. Ukoliko čak nešto uradite, a da nije dozvoljeno, lako se možete naći "iza rešetaka".

Stoga, ako planirate da posetite neku od ovih država, nikako nemojte raditi ove stvari.

Francuska

Sa Francuzem nikad nemojte pričati o novcu niti ga pitati o plati, iako ste možda krenuli u neobaveznu priču sa konobarom. Nije važno čime se bavite, ovo pitanje nije poželjno u zemlji vina i hleba.

Indija

Ako vas put nanese u ovu azijsku državu, onda obratite pažnju kako se ponašate sa suprotnim polom. Ukoliko se dodirnete, makar to bilo dobronamerni dodir ruke na ramenu, to kod njih nije poželjno.

Norveška

Naš narod često voli da vikendom, posebno nedeljom, posećuje crkvu, ali u Norveškoj je zabranjeno pitati da se ode tamo. Ako želite da vidite i obiđete neku crkvu, najbolje da je sami pronađete jer raspitivanje o njoj u ovoj državi nije preporučljivo.

Turska

Ukoliko vam se dopala hrana u restoranu, preporučeni savet za izlet ili bilo šta treće, nikako u Turskoj nemojte podići palac u znak gesta da je to okej, jer će Turci to shvatiti kao napad na njih, pa može doći do sukoba, piše "Bored panda".

Nemačka

Često se kod nas slave rođendani i dan pa čak i nekoliko dana pre nego što je rođendan, ali u Nemačkoj to nije običaj. Čak se ne preporučuje da čestitate nekome rođendan dan ranije, iako možda znate da se na taj dan nećete videti.

Dečiji rođendan Foto: Shutterstock

Amerika

Nije neobično da se ugostiteljima ostavi bakšiš za uslugu koju su vam poslužili, ponekad se doduše to kod nas ne radi, odnosno ne počastimo onoga ko nas je uslužio. U Americi je s druge strane to obavezno. Nikako nemojte napustiti hotel, restoran ili kafić bez dobre napojnice.

Italija

Ova apeninska država je poznata kao zemlja kafe i prava je šteta ne probati te napitke. Međutim, i sami Italijani savetuju da se u restoranu ne naručuje kapućino. Ako volite da popijete kafu posle jela, odaberite bilo koju drugu vrstu, ali nikako kapućino.

Mađarska

I nama susedna država ima neke svoje običaje. Na primer, ukoliko ste izašli na večeru, naručili dobro vino ili bilo koje drugo piće, nije preporučljivo da nazdravite - i da se kucnete. Istina je da u Srbiji ništa ne može proći bez nazdravljanja, ali kada je Mađarska u pitanju, nemojte to raditi.

Koja je vaša sledeća destinacija?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moćne borbe mačevima, a tu je i princeza: Posetili smo viteški festival "Despot Stefan Lazarević"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Uaz

    6. septembar 2023. | 18:48

    Ako posjecujete Ukrajinu, nikako ne nosite garderobu sa bojama Rusije. Iz nekog razloga, domace stanovnistvo to ne voli, iako je u Srbiji normalno.

    Podelite komentar

  • Mane

    6. septembar 2023. | 21:56

    Živim u Budimpešti i stalno nazdravljamo.

    Podelite komentar

  • Iggy

    6. septembar 2023. | 19:58

    A gluposti boze sacuvaj

    Podelite komentar