• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na obalama Egeja leži grad poznat po brojnim plažama i obasjan suncem 300 dana godišnje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drevni Neapolis ili Novi grad, kako se slobodno prevodi njegov grčki naziv, osnovan je još tokom desetog veka pre naše ere i smatran je jednim od 12 najznačajnijih jonskih gradova toga doba

  • 0
Znamenitosti Kušadasija Ostrvo ptica, Kušadasi /Foto: Freepik

Budući da je poznat po čak tri stotine sunčanih dana u toku godine, grad na obali Egejskog mora u Turskoj je postao prepoznatljiv među turistima.

A ako se tome doda i podatak da je Kušadasi odlično pozicioniran, uzevši u obzir da se u njegovoj blizini nalaze neke od najpoznatijih atrakcija Egejske regije Turske, to je i sasvim jasno zašto se sve više turista odlučuje za letovanje u Kušadasiju.

Drevni Neapolis ili Novi grad, kako se slobodno prevodi njegov grčki naziv, osnovan je još tokom desetog veka pre naše ere i smatran je jednim od 12 najznačajnijih jonskih gradova toga doba. Kasnije vladavinu nad današnjim Kušadasijem preuzimaju Rimljani, pa Vizantija, da bi kasnije ušao u sastav novoformirane turske države.

Kušadasi foto: privatna arhiva

Danas je Kušadasi jedno od najpoznatijih letovališta u tom delu Turske, navodi „Kusadasi.biz“ i to kako zbog povoljne lokacije i atraktivnog okruženja, tako i zbog relativno pristupačnih cena.

Plaže u Kušadasiju

Sa možda najboljim pogledom na Ostrvo golubova, jednu od poznatijih atrakcija Kušadasija, glavna gradska plaža privlači značajan broj turista. Na samoj plaži postoji omanji kafić, dok je u njenoj blizini dostupan značajan broj ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica različite robe. Budući da je dobro organizovana, glavna gradska plaža posetiocima nudi i mogućnost najma suncobrana i ležaljki, ističe „Kusadasi.biz“.

Pored toga što je, sasvim sigurno najpoznatija plaža Kušadasija, Ladies beach ili Ženska plaža je i odlično pozicionirana, budući da se nalazi u neposorednoj blizini centra letovališta.

Njen naziv vezan je za period kada je ova plaža bila namenjena samo pripadnicama nežnijeg pola, dok je danas mogu posećivati turisti oba pola. Dobro organizovana, posetiocima nudi i brojne dodatne sadržaje, a u toku sezone na ovoj plaži funkcioniše i spasilačka služba.

Znamenitosti Kušadasija Ostrvo ptica/Foto: Freepik/

Uzevši u obzir da je duga čak 18 kilometara, Long beach (Duga plaža) definitivno opravdava svoj naziv. I mada se danas ovako naziva samo početak plaže, budući da su njeni ostali delovi mahom nazvani po ugostiteljskim objektima koji se tu nalaze, nema sumnje da na ovoj plaži ima sadržaja za sve.

I to su tek neke od plaža Kušadasija, budući da na području ovog letovališta i u njegovoj nepsorednoj blizini postoje i mnoge druge plaže, pa će bez sumnje svaki turista imati mogućnost da uživa na onoj koja je u potpunosti po njegovom ukusu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja