• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovoj planini nalaze se kamene kugle: Čudo prirode ili delo vanzemaljaca?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za Povlen su vezane mnoge legende, a jedna od najčešće pominjanih tiče se, ni manje ni više, nego biblijske priče o Nojevoj barci

  • 3
Povlen Povlen / Foto: Mateja Beljan

Kada se iz pravca Valjeva krene prema Bajinoj Bašti, nakon pola sata vožnje nailazi se na planinu Povlen, čiji se najviši vrh, Mali Povlen nalazi na nadmorskoj visini od 1.347 metara.

Ono što je jedna od zanimljivosti u vezi sa ovom planinom svakako je i naziv njenog najvišeg vrha. Budući da postoji i vrh nazvan Veliki Povlen, nekako bi bilo očekivano da je on i najviši. Ali to nije slučaj kod ove planine, jer se vrh Veliki Povlen nalazi na 1.271 metar nadmorske visine.

Za Povlen su vezane mnoge legende, a jedna od najčešće pominjanih tiče se, ni manje ni više, nego biblijske priče o Nojevoj barci, navodi “Povlen.net”. Prema toj legendi, upravo se na ovoj planini nalazila alka, za koju je Noje privezao svoju barku.

Čudo prirode ili dar sa druge planete?

U ataru sela Mravinjci, ali i u neposrednoj blizini izvora poznatog pod nazivom Bele vode, nalazi se nešto što i dalje budi znatiželju ljudi, budući da do dana današnjeg nije objašnjeno. Barem ne onako kako bi mnogi očekivali.

Povlenske kugle Foto: Ustuljena fotografija/Nikola Živanović

Nalik na topovsku đulad, Povlenske kugle su i te kako predmet legendi. Sasvim očekivano, doduše, jer iako su stručnjaci pokušali da objasne njihovo poreklo, ljudi, čini se, nisu tom idejom bili baš zadovoljni. Zato su počele da se nižu legende.

Legende i verovanja o Povlenskim kuglama

Kako ističe “Povlen.net”, neki tvrde da su Povlenske kugle zapravo suze junaka Kraljevića Marka, dok ima i onih koji smatraju da je to delo vanzemaljaca.

Postoji i legenda o čudotvornim izlečenjima, a posebno jednog čoveka koji je nekada na području Povlena brao vrganje i tom prilikom se povredio. Kako navodi lokalna legenda, ne znajući šta da učini, on je jednostavno seo na jednu od kugli da se odmori. Vrlo brzo nakon toga, njegova rana se zacelila, pa se stoga kuglama pripisuju i isceliteljske moći.

Povlenske kugle Foto: Ustuljena fotografija/Nikola Živanović

Nekako je očekivano i da su ljudi kugle prepoznali kao mesta na kojima se ispunjavaju želje. Kako navodi verovanje, valjalo bi staviti ruke na jednu od Povlenskih kugli i zamisliti želju, a ako je to moguće, želju treba ponoviti tri puta.

No, bilo da verujete u ovo ili ne, nema sumnje da su Povlenske kugle čudo... prirode ili vanzemaljaca, ostaje nam da saznamo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Petnička pećina je prirodna granica Panonske nizije i Dinarida: U sebi krije mnoge misterije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nn

    7. septembar 2023. | 22:14

    Pre vise od pedeset godina na brdu Koje vodi u Manastir Sokolicu ( na Kosovu) To brdo je izmedju rudnika Stari Trg i Zvecana. Bile su ogromne nepravilne kamene kugle, vrlo neobucnog izgleda a I boje. Neke su bile toliko velike da smo mi deca nas desetak mogli da stanemo. Toga vise nema, to je upotrebljeno za zidanje ili sta vec. Izgledalo je kao da je palo “ s meseca” kao ostaci meteors. Nikad se niko time nije pozabavio , a trebalo je. Ne verujem da ima bar neki da je “ preziveo”.

    Podelite komentar

  • Anita

    8. septembar 2023. | 08:18

    Bas lepo mesto i priroda,imam druga iz Mravinjaca

    Podelite komentar

  • Srb

    30. septembar 2023. | 19:12

    Ma delo vanzemaljaca i njihove superiorne tehnologije, 100%. Verovatno su im trebale kugle za balote...

    Podelite komentar