• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prekoputa Hvara nalazi se oaza netaknute prirode u Jadranskom moru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljivo je pomenuti da na ostrvima ne postoje izvori vode, kao ni stalni vodotokovi, mada se u zapadnom delu arhipelaga nalaze Vodnjaci, grupacija manjih ostrva, ali još uvek nije otkriveno čemu duguju naziv

  • 0
Pakleni otoci, Hrvatska Foto: Shutterstock

Iako nemaju ama baš nikakve veze sa paklom, ova ostrva u blizini Hvara, u hrvatskom delu Jadrana, nose naziv Pakleni otoci. Takođe se može čuti i naziv Paklinski otoci, mada stanovnici obližnjeg Hvara radije koriste reč Škoji za ova ostrva, dok im Pakleni otoci i nisu baš omiljeni naziv.

Paklina je zapravo smola drveta bora, koja je u davna vremena bila vrlo značajna u brodogradnji, budući da su se njome u svrhu zaštite, premazivali čamci i brodovi izrađeni od drveta. Pretpostavlja se da su ova ostrva upravo po tom terminu i nazvana.

Od ostrva Hvar ih deli Pakleni kanal, navodi „Vikipedija“. I mada na najvećem ostrvu u ovom arhipelagu, koje nosi naziv Sveti Klement, postoje čak tri naselja, na njemu zapravo nema stalnih stanovnika. Upravo iz tog razloga Pakleni otoci i nisu imali mogućnost da zvanično steknu status naselja.

Pakleni otoci, Hrvatska Foto: Shutterstock

Zbog svog značaja i činjenice da se, osim netaknutih pejzaža, na ovim ostrvima nalaze i važni arheološki lokaliteti, čitav arhipelag je počev od 1972. godine i zvanično stekao status zaštićenog područja i nalazi se pod zaštitom države.

Sunčana ostrva

Sredozemna klima preovlađuje na Paklenim ostrvima, a jedna od osobenosti ovog arhipelaga jeste i izuzetno veliki broj sunčanih sati u toku godine. Čak 2.718 ih je u proseku.

Pakleni otoci, Hrvatska Foto: Shutterstock

Takođe, nisu česte ni padavine. A i ako ih bude, onda je to u toku hladnijih meseci i obično su to kiše, dok u proseku na svakih 20 godina na ostrvima može da padne i sneg, navodi „Pakleotoci.eu“.

Živi svet i priroda

Zanimljivo je pomenuti da na ostrvima ne postoje izvori vode, kao ni stalni vodotokovi, mada se u zapadnom delu arhipelaga nalaze Vodnjaci, grupacija manjih ostrva, ali još uvek nije otkriveno čemu duguju naziv.

Pakleni otoci, Hrvatska Foto: Shutterstock

Takođe je interesantno i to što na ostrvu koje nosi naziv Vodnjak Veli postoji jezerce, u kome je morska voda, što se smatra svojevrsnim fenomenom.

Praktično jedini prirodni izvor slatke vode nalazi se na ostrvu Sveti Kliment. Upravo iz tog izvora je vekovima unazad korišćena voda, iako ta količina vode iz jame na Vodenom ratu na pomenutom ostrvu, svakako nije bila dovoljna za potrebe ljudi koji su živeli na ostrvu.

Hvar Foto: Pixabay/Hvar

Netaknuta priroda i obilje biljnih i životinjskih vrsta, koje obitavaju na ostrvima i u moru koje ih okružuje, čine Paklene otoke tako posebnim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan od najbogatijih Srba na Hvaru upecao tunu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja