• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Idealan spoj tradicije i modernog vidljiv je na ovom ostrvu na kome nema automobila

Vreme čitanja: oko 2 min.

Speces je čest izbor stanovnika grčke prestonice za vikend predah. Do njega se može stići ili privatnim brodovima ili trajektima iz luke Pirej i iz luke u Porto Heli, od koje je udaljen oko 15 minuta vožnje

  • 0
Ostrvo Speces, Grčka Foto: Hercules Milas / Alamy / Alamy / Profimedia

Među Saronskim ostrvima, na oko dva sata vožnje trajektom iz luke Pirej, nadomak Atine, nalazi se ostrvo Speces.

Osim po Laskarini Bubulini, grčkoj nacionalnoj heroini, koja je bila i prva žena admiral na svetu, a koja se proslavila tokom Grčkog rata za nezavisnost, ovo ostrvo je poznato i kao prava oaza, posebno za one sa dubljim džepom, ali kao i jedno od retkih ostva na kojima nema saobraćaja.

Speces je čest izbor stanovnika grčke prestonice za vikend predah. Do njega se može stići ili privatnim brodovima ili trajektima iz luke Pirej i iz luke u Porto Heli, od koje je udaljen oko 15 minuta vožnje.

Zbog klimatskih karakteristika, Speces važi za destinaciju koja je idealna za posetu tokom cele godine. Tim pre što se temperatura vazduha i u zimskom periodu uglavnom ne spušta ispod 9 stepeni Celzijusa.

Uživanje u prirodi, tradiciji i luksuzu

Kao svojevrstan spoj tradicionalnog i modernog, ostrvo Speces sve više privlači pažnju ne samo Atinjana, već i turista iz celog sveta.

Ostrvo Speces, Grčka Foto: Hercules Milas / Alamy / Alamy / Profimedia

A ono što se izdvaja kao razlog mahom je činjenica da na ostrvu nema automobila, pa turistima ne preostaje ništa drugo do da u lepotama Specesa uživaju pešice ili da ostrvo istražuju biciklom. Takođe su posebno atraktivne i konjske zaprege, koje su zastupljene kao prevozno sredstvo na ostrvu.

Doduše u toku sezone saobraćaju i dve autobuske linije, koje povezuju sve atraktivne lokacije na ostrvu. Što se vožnje motocikala tiče, ona jeste dozvoljena, ali ne u svim delovima Specesa.

Bogato kulturno nasleđe ostrva

U kući u kojoj je tokom 19. veka živela grlka heroina, Laskarina Bubulina, koja usput nema ama baš nikakve veze sa Bubulinom iz čuvenog „Grka Zorbe“, danas se nalazi muzej njoj posvećen. A u njemu posetioci imaju prilike da se bolje upoznaju sa životom ove hrabre žene, koja je odigrala značajnu ulogu tokom Grčkog rata za nezavisnost, navodi „Greecetravelsecrets“.

Speces Speces / pixabay.com

Muzej Speces još je jedna značajna kulturna institucija na ovom grčkom ostrvu. U okviru stalne postavke ovog muzeja mogu se videti brojna arheološka otkrića, koja svedoče o istoriji ostrva, ali i fotografije i rukopisi Grka, koji su uzeli učešće tokom borbi za nezavisnost zemlje.

Crkva posvećena Svetom Nikoli jedna je od najznačajnijih na Specesu, budući da su u njoj grčki revolucionari koji su u to vreme živeli na ostrvu, obnarodovali učeće u ratu za nezavisnost Grčke.

Ostrvo Speces, Grčka Foto: Hercules Milas / Alamy / Alamy / Profimedia

Plaže na Specesu

Najpoznatija plaža na ovom ostrvu je Agia Paraskevi, koja je okružena gustom borovom šumom. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se i omanja kapela, posvećena Svetoj Petki, po kojoj je i plaža nazvana.

Ostrvo Speces, Grčka Foto: Hercules Milas / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna od najposećenijih i odličnog organizovanih plaža na ostrvu je i Agia Marina. Izuzev mogućnosti iznajmljivanja suncobrana i ležaljki, na njoj je dostupan i bar, kao i brojne mogućnosti za sportske aktivnosti.

Plaže Ksilokeriza, Gradska plaža, te Kaiki i Vrelos, još su neke od plaža na Specesu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Raj na zemlji: Upoznajte grčko ostrvo za koje je malo ko čuo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja