• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zadužbina despota Đurđa Brankovića dobila je naziv na vrlo neobičan način

Vreme čitanja: oko 2 min.

Narodno predanje veli da je baš u tom manastiru njegova kćer, inače u to vreme devica, uspela da se izleči nakon što je „sišla s uma“, te otuda i potiče naziv svetinje - Devič

  • 0

U blizini Srbice na Kosovu i Metohiji nalazi se jedan od srpskih srednjovekovnih manastira, koji je kao svoju zadužbinu podigao despot Đurađ Branković.

Narodno predanje veli da je baš u tom manastiru njegova kćer, inače u to vreme devica, uspela da se izleči nakon što je „sišla s uma“, te otuda i potiče naziv svetinje - Devič.

Danas je ovaj manastir okarakterisan kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja i kako navodi „Vikiepdija“, nalazi se pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Na mestu na kome se danas nalazi manastir Devič se tokom 15. veka podvizivao Sveti Joanikije Devički, za koga se vezuju mnogobrojna čudesna ozdravljenja ljudi. Ovaj sveti čovek sahranjen je 1430. godine na mestu, na kome je četiri godine docnije sprski despot Đurađ podigao ovu svetinju.

Sve do 19. veka je u manastiru Devič funkiconisala i prepisivačka škola, a posebno je zanimljiv podatak da su se u njoj i knjige ukrašavale.

Pljačkanje i obnova

Tokom viševekovne istorije nije ni ovaj manastir, ko ni mnogi drugi srpski manastir, bio pošteđen stradanja.

Najpre su ga opustošile austrijske snage tokom Velikog rata, da bi isposnica Svetog Joanikija Devičkog bila uništena tokom Drugog svetskog rata. U to vreme je uništen i istočnik, a nedugo zatim je svetinja opljačkana od strane Albanaca.

Posebno je zanmljiv podatak da je ovo bio jedan do bogatijih manastira u to vreme, budući da su se u riznici Deviča čuvale mnoge značajne knjige, kako rukopisne, tako i one koje su štampane.

Zanimljiva arhitektura

Glavna manastirska crkva posvećena je Bogorodici, odnosno prazniku Vavedenja Presvete Bogorodice. U okviru manastirskog kompleksa se, osim konaka, nalazi i crkva Svetog Đorđa, ali i kapela koja je posvećena Svetom Joanikiju, navodi „Manastiriusrbiji“.

Kada se uzme u obzir istorija ovog srpskog srednjovekovnog manastira, te brojna stradanja i obnove, to se i sasvim jasno zbog čega se njegova arhitektura neretko karakteriše kao neobična, tim pre što se u okviru kompleksa manastira Devič, osim glavne crkve, nalaze još dve.

U glavnoj manastirskoj crkvi uočljivo je i nekoliko slojeva fresaka. Prikaz Svadbe u Kani jedna je od kompozicija, koja je prilično dobro očuvana, a u crkvi se može videti i natpis, u koje je navedeno da je prvi ktitor bio Joanije Devički.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki Petak u manastiru Gračanica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja