• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednoj od najmanjih zemalja na svetu preti nestanak usled povećanja nivoa mora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzevši u obzir da je teritorija ostrva Tuvalu po mnogo čemu neobična, budući da je u pitanju zapravo laguna okružena koralnim grebenom, uz ostrva duž njenog oboda, to je i sasvim jasno zbog čega je reč o ugroženoj teritoriji

  • 0
Tuvalu Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Pored toga što je po površini jedna od najmanjih zemalja na svetu, Tuvalu je i jedna od najslabije posećenih destinacija, budući da beleži tek oko dve hiljade turista na godišnjem nivou.

Na ostrvu Elis, kako je bio raniji naziv, danas funkcioniše samo jedan aerodrom za međunarodne letove. Kuriozitet je taj da samo avio-kompanija „Fidži erlajns“ koristi taj aerodorom. Takođe je zanimljivo pomenuti i to da je u pitanju aerodrom, koji datira još iz perioda Drugog svetskog rata, te da su ga izgradili pripadnici mornarice Sjedinjenih Američkih država.

Sa opravdanim razlogom ostrvo, koje se nalazi u centralnom delu Pacifika, otprilike na polovini puta između Australije i Havaja, važi za jedno od najlepših na celom svetu, ističe „Timesofindia“.

Ugrožen opstanak ostrva

Uzevši u obzir da je teritorija ostrva Tuvalu po mnogo čemu neobična, budući da je u pitanju zapravo laguna okružena koralnim grebenom, uz ostrva duž njenog oboda, to je i sasvim jasno zbog čega je reč o ugroženoj teritoriji.

Ipak, oko 12.000 stanovnika obitava na tom području, uprkos bojazni da će teritorija čitave države nestati.

Prosečne dnevne temperature na godišnjme nivou kreću se između 27 i 29 stepeni Celzijusa, a plavetnilo mora i plaže prekrivene finim, sitnim belim peskom, deluju gotovo nestavrno. Kokosove palme koje obilato rasto na ostrvima, čine predeo još fascinantnijim.

Tuvalu Foto: JOSEPH EID / AFP / Profimedia

Samim tim što su ostrva tako pozicionirana, preti im uništenje zbog porasta nivoa mora. Kako prenosi pomenuti sajt, malobrojni stanovnici nekadađnjeg ostrva Elis navode da talasi tokom jakih oluja deluju kao da će progutati ostrvo. Izneta su i očekivanja da će čak dva od ukupno devet ostrva ovog omanjeg arhipelaga potpuno nestati usled erozije, koja je prisutna na obali i povećanja nivoa mora.

Delovi kopna na atolima Tuvalua su izdignuti iznad mora tek oko dva metra. Ako se uzmu u obzir podaci iz izveštaja, koji navode da je na godišnjem nivou zabeležen porast nivoa mora od oko 3,9 milimetra, to je i jasno zbog čega im preti opasnost od potpunog nestajanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najbolja ruta za terensku vožnju na svetu: U dalekom moru na belom ostrvu oko koga se spore dve sile

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja