• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak 40 crkava nalazi se u ovom neobičnom gradu koji okružuje tvrđavu na Peloponezu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stena na kojoj je utvrđenje izgrađeno duga je nešto manje od dva kilometra, a nalazi ne na tri stotine metara iznad nivoa mora. I upravo zbog položaja koji zauzima, Monemvasija je poznata po fenomenalnim vidikovcima

  • 0
Monemvasija, Peloponez, Grčka Foto: Pixabay/yasioo

Svojevrsni grad tvrđava na Peloponezu, u okrugu Lakonije, Monemvasija se neretko naziva i Gibraltarom Istoka.

Izuzev po izuzetno zanimljivom utvrđenju i gradu, koji ga okružuje, ovo mesto u Grčkoj je poznato i po brojnim značajnim sakralnim objektima. Čak 40 crkava se nalazi na području Monemvasije.

Stena na kojoj je utvrđenje izgrađeno duga je nešto manje od dva kilometra, a nalazi ne na tri stotine metara iznad nivoa mora. I upravo zbog položaja koji zauzima, Monemvasija je poznata po fenomenalnim vidikovcima.

Monemvasija, Peloponez, Grčka Foto: Pixabay/stephaniegiourga

U samom mestu se izdvajaju dva dela, Stara i Nova Monevasija, svaki sa svojim osobenostima.

Drevne zidine kao svedoci prošlosti

U periodu mletačke vladavine tim prostorom nastaje i naziv grada i upravo su Mlečani bili ti, koji su izgradili stazu do samog utvrđenja. Sve do tog perioda, do Momenvasije se moglo stići samo sa morske strane, navodi „Greeka.com“.Nedugo nakon izgradnje utvrđenja, što se zbilo tokom srednjeg veka, počinje i razvoj Monemvasije u ekonomskom pogledu. U to vreme je grad bio vrlo značajan i u pomorskom i u trgovačkom smislu.

Monemvasija, Peloponez, Grčka Foto: Pixabay/memorycatcher

Ubrzo pada pod vizantijsku vlast, što je dodatno učvrstilo poziciju grada na tadašnjoj ekonomskoj sceni, ali i u vojnom i kulturnom smislu. Osvajači su se kasnije smenjivali i svako od njih je, bez sumnje, ostavio svog traga u istoriji Monemvasije.

Posebno je interesantno pomenuti da je jedini grad, koji je čak i u vreme osmanske vladavine tim delom današnje Grčke, uspeo da sačuva svoju autonomiju, bila upravo Monemvasija. Međutim, ubrzo nakon toga su Mlečani ipak uspeli da ga osvoje, da bi grad 1715. godine predali u osmanlijske ruke. Deo savremene grčkje države Monemvasija je postala tokom Grčkog rata za nezavisnost, koji je vođen u prvim decenijama 19. veka.

Monemvasija, Peloponez, Grčka Foto: Pixabay/justinw

Crkve Monemvasije

Budući da je čak 40 crkava na području grada i njegove okoline, to baš i nije jednostavno sve ih nabrojati. Međutim, jedna od njih posebno se izdvaja.

Monemvasija, Peloponez, Grčka Foto: Pixabay/yasioo

U pitanju je crkva Agia Sofia. Izgrađena tokom 12. veka, crkva Svete Mudrosti nalazi se u gornjem delu grada. Uprkos tome što postoji već bezmalo 9 vekova, ova svetinja je, zapravo u sjajnom stanju, ističe „Greeka.com“. A ono što posebno očarava posetioce, jeste njena pozicionrianost i pogled koji se pruža prema okolini.

Izuzev četiri raritetne vizantijske ikone, u glavnoj crkvi Monemvasije, poznatoj i kao crkva Hrista Elkomena, nalaze se i dva prestola izrađena od mermera. I iz ove svetinje, izgrađene tokom 13. veka se može uživati u pogledu, a na njenoj arhitekturi uočljiv je izraziti venecijanski uticaj.

Crkve posvećene Svetom Nikoli, Svetom Andreasu i Svetom Dimitriju, još su neke od poznatijih svetinja u Monemvasiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja