• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

136. Smederevska jesen nadmašila je sva očekivanja: Ovako nas je dočekao grad vina i grožđa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad koji je spojio tradiciju, kulturu, muziku i prirodne lepote

  • 0

Smederevo je 136. godine zaredom otvorilo vrata grada i dočekalo posetioce na manifestaciji Smederevska jesen.

Tim našeg portala ovo nije mogao da propusti i to sa razlogom.

Jesenje boje su prekrile gradski trg, koji su građani ukrasili tezgama i štandovima punim voća i domaćih proizvoda, binom na kojoj su se smenjivali izvođači, kao i raznim gurmanskim ponudama.

Ovogodišnja manifestacija je takođe ispratila tradiciju i redosled dešavanja, kao i prethodnih godina.

U petak, osmog septembra, grad je vrveo od posetilaca i ponosnih građana koji su se okupili da isprati veliki defile. Učesnici defila bili su folklorna udruženja, od najmlađih do najstarijih članova, baletske škole, sportski klubovi grada i okoline, gradska pozorišta, udruženja i mnogi drugi. Ovu veliku šetnju kroz grad predvodili su učesnici koji predstavljaju najupečatljivije istorijske ličnosti ovog grada - Despot Đurađ Branković i njegova supruga Irina Kantakuzin. Iza mladog para, u odorama ovih vladara u kočijama, šetala je smederevska devojka sa ključevima grada, čijom se predajom zvanično otvara ova prelepa manifestacija.

Pesma, igra i veliki broj učesnika oživeli su gradski trg. Nakon svečanog otvaranja i nastupa svih učesnika defilea, na centar gradskog trga postavlja se veliki grozd, napravljen od stotina, ako ne i hiljade, grozdova. Tako su svi prisutni mogu uživati i okusiti grožđe ovog grada.

- Mi smo iz organizacije "Beli orlovi" i naravno da smo došli da posetimo naš grad, koji nas uvek lepo i toplo dočeka. Sa svojim prijateljima sam došao i već nekoliko godina unazad sam sa njima učesnik ove manifestacije. Trudimo se svi da očuvamo tradiciju i podsetimo sve na vreme koje se ne sme zaboraviti. Smederevska jesen kao događaj je veoma šarenolika i ima dosta učesnika. Svakako je zanimljivo to posetiti,  a možemo se pohvaliti da su nas uveliko već dočekali sa grožđem - govori jedan od vitezova, učesnika defila.

Nakon što su njihovi nastupi završeni, učesnici su imali dovoljno vremena do sledeće tačke programa, da se druže, isprobaju razne đakonije domaćih proizvoda.

U zaklonu, a opet blizu trga, u čuvenom "Vinskom gradu", mogli su se videti veliki burići, koji su svakog dana tu postavljeni i podsećaju na znamenitost ovog grada. U tom delu, smešteni su lokalni proizvođači vina, koji su imali priliku da ljudima predstave svoje proizvode. U istom delu održane su tamburaške večeri za vreme ove manifestacije, kada su ljudi uz najlepše tamburaške melodije imali priliku da pevaju, igraju i uživaju u vinu.

U Smederevskoj tvrđavi, najpoznatijoj ravničarskoj tvrđavi Evrope, postavljen je vašar, koji je odlična zanimacija za  mlade ovog grada. Pored bezbroj vožnji, i oni mlađi imaju priliku da uživaju u nešto blažim varijantama, upoznajući se sa lepotama jahanja konja i ponija.

Večeri su se završavale koncertima izvođača poput Nataše Bekvalac, Tanje Savić, Sergeja Ćetkovića i rok izvođača.

U čast ove raskošne manifestacije, poslednje večeri, 10. septembra, u ponoć je šarenim vatrometima zasijalo nebo iznad Smedereva.

Tako nas je ovaj grad koji živi ponovo oduševio.

Kako smo se proveli na Smederevskoj jeseni, pogledajte u videu na početku teksta. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo manifestaciju "Vitezovi i legende" u Smederevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja